petak, 28. januar 2022.

In memorijam- Hadži Milena Marija Magdalena Kovačević

Objavljeno: 18.05.2021. | autor: KV Novosti -on line

„Svima  nam je  samo jedno poznato – izvesnost omeđenosti  ovozemaljskog trajanja“.

Rečenicom izgovrenom u jednom od njenih intervijua želimo da započenemo i ovu objavu o smrti Hadži Milene Marije Magdalene Kovačević koja je preminula danas u svom domu u Kraljevu.

Hadži Milena Marija Magdalena Kovačević

A taj dom u kome je živela u skladnom braku punom uzajamnog razumevanja i uvažavanja sa suprugom Branom koga su njih dvoje zvali „Magdala“, bio je dvanaest godina ,za redom, mesto održavanja „Masharat“-a, manifestacije druženja umetnika i kreativaca svih vrsta kao i ljubitelja umetnosti uopšte.

Kada je,prošle godine,zbog epidemije korone odloženo održavanje XIII „Masharat“-a Milena je sa setom u glasu rekla: „Ovo je vreme maski koje nikada nisam (po) želela“.

Izgovorila je te reči posle više od tri decenije bavljenja slikarstvom u kome su maske i maskiranje česta tema njenih radova i kada joj je bilo više  nego jasno da  većina ljudi živi,na žalost, svoju svakodnevnicu pod maskom, da „maskiranjem“ i mimikrijom pokušavaju da sebe i bližnje zaštite od izazova i opasnosti kojima je izložena.

Sa-otvaranja-Milenine-izložbe-u-Sofijij-2016-te-godine

Suočavanje sa stvarnošću i svim onim što se pod tim podrazumeva za mnoge je bolan poces a Milena je bila svesna tog u ljudima prisutnog,pogrešnog, shvatanja   da će  sve životne izazove  „maskirani“ lakše podneti.

Milena je govorila je da to zna, na momente da bude varljivo tačno ,lepše ,ali da je daleko ,daleko teže spoznati sebe i sebi ,stalno, davati odgovore na večita pitanja  ko sam i  zašto postojim?

Jer, svima  nam je  samo jedno poznato, izvesnost omeđenog ovozemaljskog trajanja,koje se za Milenu danas okončalo.

Milena je (rođena u Lazarevcu) odrasla  u Kraljevu i u mladosti je često pohodila Južnu Srbiju postojbinu svoga oca i taj kraj, njegovu mistiku, trajno je urezala u sebe.Sa sedamnaest godina odlazi u Nemačku gde nastavlja školovanje, a želja za usavršavanjem vodi je u Pariz gde završava privatnu umetničku Akademiju „ABC“.

Milena sa suprugom i ćerkom

Ljubav prema slikarstvu bila je „okidač“ da se upusti u posao galeriste otvarajući sopstvenu galeriju u nemačkom gradu Gelzenkirhenu a ambijent galerije je bio inspiracija da nastavi druženje sa svetom mode jer je u galeriji otvorila i školu modelinga.

Sreće se i druži sa Uri Gelerom, Davidom Koperfildom i drugim svetskim iluzionistima, a to joj otvara vrata mnogih evropskih aristokratskih porodica.

Za slikarstvo Milena je uvek nalazila i vremena i snage i inspiracije pa je tako za tridesettri godine aktivnog bavljenja slikarstvom priredila dvadesetak samostalnih i humanitarnih izložbi a njena dela se nalaze u preko tridesetak zemalja na svetu.

Milenine maske su svuda privlačile pažnju i kod najmlađe publike

 Za svoj rad dobijala je brojna priznanja pa čak i dva državna.

Hadži Milena Marija Magdalena Kovačević biće sahranjena u petak 21.maja 2021.godine u 12 časova na groblju u Jarčujaku.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 1015

Komentari su zatvoreni.