subota, 15. maj 2021.

In memoriam- Preminula legendarna „Crnka“-Profesorka kraljevačke Gimnazije

Objavljeno: 18.02.2021. | autor: KV Novosti -on line

Sinoć je,u Beogradu, u 88 godini života, preminula Mirjana Filipović-Crnka legendarna profesorka istorije u kraljevačkoj Gimnaziji.

Mirjana  je od najranije mladosti pokazivala snagu svoje volje i upornost da dosegne vrhunske osobine kompletne ljudske ličnosti  i profesionalne  rezultate. Uprkos  ratnim godinama  koje su joj „podarile“ status siročeta i tada sveprisutnoj nemaštini,Crnka  je oslanjajući se, od malena, na svoj rad i talente sebi krčila put kroz život ostavivši na tom putu trajne belege u gradu na Ibru.

Mirjana Filipović-Crnka

Bila je,prvakinja Jugoslavije u gimnastici, čuvena profesorka istorije u kraljevačkoj , vrhunskoj obrazovnoj ustanovi poznatoj širom nekadašnje Jugoslavije, gde je provela čitav radni vek .

Učila   je  brojne genercije đaka kraljevačke Gimnazije  i ostala u sećanju kao dobar i strog profesor.

Životni putevi i izazovi odveli su je potom ,zajedno sa pokojnim suprugom Miloradom,jednim od uspešnih direktora „Magnohroma“, u Ameriku u kojoj je ,u više navrata,provela tri decenije sa večitom nostalgijom za Kraljevom.

Pesma „Stani stani Ibra vodo“ ,koju je Crnka  rado i često pevala samo je delom lečila  nostalgiju za voljenim Kraljevom.

Milorad i Mirjana Filipović

Tamo ,u  Njujorku, zadesila je najveća životna tragedija gubitak sina Zorana lekara- farmakologa što ubrzava odluku o konačnom povratku u Kraljevo i Srbiju, kod ćerke Biljane , među svoje unuke i praunuke.

Profesorka Mirjana Filipović biće sahranjena  sutra,19.februara 2021 g., u 13 časova  na Starom gradskom groblju.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 2977

Komentari su zatvoreni.