subota, 15. maj 2021.

Imendan Kraljeva – Praznik koji nas obavezuje da budemo dostojni predaka

Objavljeno: 19.04.2021. | autor: KV Novosti -on line

 „Grad Kraljevo  i Zavičajno društvo „Kraljevo“ su, u predhodne tri decenije bili ,a biće i dalje  zajedno, na ostvarivanju vizije  okupljanja ljudi  sa iskazanim osećanjem pripadnosti kraljevačkom kraju i njihovog  uključivanja   u aktivnosti koje doprinose razvoju i napretku Kraljeva“ rekao je, danas na Svečanoj akademiji organizovanoj povodom 139 –og  Imendana grada i Dana Zavičajnog društva „Kraljevo“, Novica Negovanović predsednik Upravnog odbora ovog društva.

Akademija u čast ova dva jubileja organizovana je u Svečanoj Sali Skupštine grada a prisutnima se najpre obratio Gradonačelnik Kraljeva dr. Predrag Terzić istakavši da: „Kraljevo konačno doživljava napredak koji smo godinama čekali. Počinje period reindistrijalizacije i period ponovnog napretka grada na Ibru. U poslednje četiri godine Kraljevo napreduje, zaposleno je šest hiljada ljudi.“

Miloš Milišić pomoćnik gradonačelnika grada zadužen za kulturu ,besedio je o  tome kada je i kako Kraljevo dobilo ime   potsetivši prisutne da se to desilo 19.aprila 1882 godine kada je kralj Milan Obrenović svojim ukazom , a na molbu žitelja ondašnje varoši Karanovačke, tu varoš preimenovao u Kraljevo.

Dragana Tipsarević ,predsednica Skupštine Zavičajnog društva „Kraljevo“ je predstavila novi 55-ti broj časopisa „Kraljevački zavičaj“ i pročitala odlomak iz svog teksta „Vasa u devet slika“ u kome je slikovito opisala život i rad Vasilija Vase Tucakovića koji je,u predhodne tri decenije, obavljao dužnost sekretara Zavičajnog društva.On je ostavio tajni beleg i u kulturnom životu grada na Ibru što kao rukovodilac nekadašnje Kulturno-prosvetne zajednice, što kao upravnik Kraljevačkog pozorišta  i osnivač i pokretač mnogih kulturnih manifestacija u Kraljevu.

Vasi je danas uručena plaketa „Blagodarje“, najviše priznanje Zavičajnog društva „Kraljevo“ i poseban poklon filigranski ukrašeno naliv –pero rad poznatog kraljevačkog filigrana Gorana Ristovića-Pokimice.

Priznanje i poklon za Vasu primila je njegova snaha Dragana Tucaković, jer on,zbog  epidemiološke situacije i podmakli godina, nije moga da bude lično prisutan.

Poseban ton akademiji dali su svojim nastupom violinistkinja Ana Veljković, učenica 4. razreda srednje  Muzičke škole „Stevan Mokranjac“  u klasi profesorke Roksande Vujanac i violončelista Vuk Mandarić, učenik 2. razreda srednje Muzičke škole  u klasi profesora Predraga Mihailovića. Njih je  je na klaviru pratila profesorka Suzana Sajić a akademiju je vodila Svetlana Milenković, glumica Kraljevačkog pozorišta.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 103

Komentari su zatvoreni.