subota, 11. juli 2020.

Hoće li Kraljevo imati postizbornu rašomonijadu?

Objavljeno: 23.06.2020. | autor: KV Novosti -on line

Na društvenoj mreži Twiter večeras su  , sa  naloga pod imenom KV citizen, objavljene dve fotografije delova Zbirne liste utvrđene 10.juna 2020 godine Rešenjem  Gradske izborne komisije u Kraljevu pod brojem 135/20 u kome se , na dve od ukupno 9 izbornih  lista , na listi Srpske radikalne stranke i  listi koalicije „Narodni blok-Velimir Ilić-Ljubiša Jovašević“ , nalazi, navodno, ista osoba,izvesna Stefana  Lazić,rođena 1995 godine, po zanimanju medicinski tehničar.

Ovde je na rednom broju 19

Istu primedbu,uz još i nekolicinu drugih, na svojoj konferenciji za štampu a i na društvenim mrežama iznela je,danas, i lista „Hrabro-Strahinja Erac-Srpska stranka „Zavetnici“  koja je osvojila 1.364  ili 2,82 odsto glasova.

I  zaista na  Zbrinoj listi , na spisku kandidata za odbornike Srpske radikalne stranke ,kao  zadnji, 24 kandidat navodi se Stefana  Lazić , rođena 1995 godine, po zanimanju medicinski tehničar iz Kraljeva.

Isti podatci, Stefana  Lazić, rođena 1995 godine, po zanimanju medicinski tehničar iz Kraljeva, navode se i na rednom broju 19 liste koalicije „Narodni blok-Velimir Ilić-Ljubiša Jovašević“.

A ovde je 24-ta

Član Zakona o lokalnim izborima  20 je jasan :„Jedno lice može biti kandidat za odbornika samo na jednoj izbornoj listi“. Član 26 pomenutog zakona kaže da: „Zbirnu izbornu listu utvrđuje izborna komisija i ona sadrži sve izborne liste, sa ličnim imenima svih kandidata i podacima o godini rođenja, zanimanju i prebivalištu.“

Kako sazanajemo, Gradskoj izbornoj komisiji je ,večeras u  propisanom roku, predat prigovor koji ukazuje na ove navode.

U postupak zaštite izbornog prava , shodno članovima 54 i 55 Zakona o lokalnim izborima uključiće se Upravni sud koji će svojom Odlukom meritorno rešiti izborni spor.

Ako je po prigovoru, odnosno po žalbi, poništena radnja u postupku izbora ili izbor odbornika, izborna komisija je dužna da odgovarajuću izbornu radnju, odnosno izbore ponovi u roku predviđenom ovim zakonom za ponovne izbore.

Dve liste sa ,navodno, jednom  istom kandidatkinjom , nisu dostigle izborni  cenzus od tri odsto i neće imati odbornike u novom sazivu Skupštine grada. Srpska radikalna stranka je  sa 1.153 glasa osvojla   2,38  odsto, a izborna kolicija pod nazivom  „Narodni blok-Velimir Ilić-Ljubiša Jovašević“ je osvojila 1.059  glasova  ili  2,19 odsto.

No, bez obzira na to, na potezu je Upravi sud.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 265

Komentari su zatvoreni.