subota, 15. maj 2021.

Godina velikog jubileja Zavičajnog društva „Kraljevo“

Objavljeno: 11.02.2021. | autor: KV Novosti -on line

Zavičajno društvo „Kraljevo“ obeležava,ove godine, 30 godina neprekidnog  postojanja i rada što ga svrstava u red najstarijih ,aktivni, udruženja građana u gradu na Ibru.

Inicijativa za osnivanje društva se rodila na jednom velikom skupu kraljevčana u Beogradu održanom krajem maja 1991 godine u hotelu „Metropol“.

Tada se,prema nekim svedočenjima, a i drugim dokumentima,  u Beogradu , okupilo preko 500 kraljevčana,njihovih potomaka i članova njihovih porodica.

Zapisnik sa Osnivačke Skupštine 1991-str 1

Na tom skupu predloženo je da se ,u Kraljevu što pre, zvanično osnuje i registruje Zavičajno društvo „Kraljevo“ koje bi,pored ostalih zadatak kao glavni imalo :„da okuplja kraljevčane ma gde da su,da ih povezuje i zbližava  i kod članstva ,na razne načine, podstiče osećanje pripadnosti kraljevačkom zavičaju“.

„Zadatak“ dobijen od kraljevačan u Beogradu ondašnje rukovodstvo opštine, predvođeno Predsdnikom opštine Kraljevo,magistrom Miomirom Vukićevićem i podpresednikom opštine Zoranom Nikolićem „delegira“ tadašnjoj Kulturno prosvetnoj zajednici i njenom sekretaru Vasiliju Vasi Tucakoviću.

Vasa ,kao agilni i  već dokazani organizator brojnih manifestacija,  zakazuje za 14.jun 1991 godine Osnivački skup Zavičajnog društva u Kraljevu i njih jedanaest osnivača: Vasilije Tucaković,Milan Matijević, Miljan Živković, Damljan Dača Antić, dr.Miladin Dukić, dr Mihajlo Mujo Popović, dr Nikola Krpić, Dragoslav Dugalić, Milan Lacika Popović, Dragojlo Bažalac i Dragana Tipsarević osnivaju društvo i ,prema ondašnjim propisima, registruju ga  kod Ministarstva unutrašnjih poslova.

Stane Kocutar intervijuiše Vasilija Vasa Tucakovića

Stotine manifestacija, druženja i skupova u Kraljevu, Beogradu, a nekada davno i u Novom Sadu, obeležeile su rad društva u prokeklih trideset godina.

Milan Pantović-Bulanže i Ružica Sokić na otkrivanju Spome ploče Miri Trailović,u njenom rodnom gradu, u foajeu Kraljevačkog pozorišta 2016

Ono što ostaje zauvek su brojne akcije u kulturi,poput recimo,večeri posvećenu književniku i doajenu jugoslovenskog i srpskog novinarstva Borku Gvozdenoviću , marta 2010 godine u biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu, otkrivanja Spomen ploče Miri Tailović u foajeu Kraljevačkog pozorišta ,oktobra 2016  i niz drugih organizovanih  i podržanih od strane zavičajaca.

Ono što zaslužuje svaku pohvalu je i izdavčka delatnost zavičajaca koji,uprkos brojnim teškoćama, već tri decenije štampaju časopis „Kraljevački zavičaj“ koji izlazi povodom značajnih datuma iz istorije grada na Ibru.

Borko Gvozdenović, Milan Matijević i Voja Blagojević-2010

Posle promena ,zbog povalačenja iz aktivnog rada dela starijih članova društva, na čelu ove, zašto ne reći institucije grada Kraljeva, od nedavno su Dragana Tipsarević, predsednica Skupštine i Novica Nole Negovanović istaknuti kompozitor,pevač i harmonikaš na čelu Upravnog odbora društva. Aktivnu podružnicu u Beogradu nastavlja da, i dalje, uspešno vodi dip.inž.Milan Mikica Novaković, privrednik i vlasnik kompanije „NIPek“.

Sa jednog od predhodnih susreta na tradicionalnom „Kajmak balu“ u Topčideru

Oni su ,zajedno sa ostalim članovima Upravnog odbora , već pokrenuli čitav niz ativnosti kako bi se jubilej, tri decenije Zavičajnog društva „Kraljevo“, obeležio što prikladnije u Kraljevu i Beogradu ,uz učešće što većeg broja mladih stvaralaca iz Kraljeva. Na tu temu zavičajci će,uskoro imati susret sa Gradonačelnikom grada dr.Predragom Terzićem i direktorima nekih gradskih  ustanova u kulturi i srednjih škola.

Susreti kraljevčana u Beogradu i u doba korone

Želja novog rukovodstva je da se  u programe obeležavanja jubileja društva uključi što više madih već afirmisanih i manje afirmisanih stvaralaca iz Kraljeva u muzici, slikarstvu, fotografiji,grafičkom dizajnu, književnosti, folkloru…

Dragana Tipsarević i Novica Negovanović

Ono ,možda,trenutno najvažnije jeste  inicijativa  novog rukovodstva da Zavičajno društvo“ „Kraljevo“ ,posle velikog i neopravdanog kašnjenja najzad bude,na pravi način, prisutno i na internetu.

Zahvaljujući podršci i donaciji uspešnog privrednika ,poreklom iz Sirče, koji posluje u Nemačkoj i Beogradu krajem marta, biće pušten u rad zvanični  sajt Zavičajnog društva „Kraljevo“ koji će unaprediti i učiniti efikasnijom komunikaciju sa kraljevčanima širom sveta.

Apel Raše Pavlovića kraljevčanima širom sveta

Jedan od članova novog Upravnog odbora Zavičajnog društva „Kraljevo“ je i popularni pevač Raša Pavlović koji je već krenuo da  tokom svojih nastupa, u brojnim tv emisijam u kojima gostuje ,na svoj način, promoviše zavičajno društvo „Kraljevo“ i njegov jubilej. Ako ste propustili evo kako se on obratio svojim prijateljima i poštovaocima njegove pesme širom sveta u sinoćnjoj emisiji Grand televizije.

Apel kraljevčanima širom sveta da podrže Zavičajno društvo „Kraljevo“ veće se čuo i na Grandu

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 579

Komentari su zatvoreni.