utorak, 16. april 2024.

Formu smo zadovoljili,suštinu zaboravili – Idemo dalje!

Objavljeno: 19.12.2023. | autor: KV Novosti -on line

Da,baš na tu konstatciju iz naslova,  ličila je  jutrošnja Javna  rasprava o budžetu grada Kraljeva za 2024.godinu. Važnom dokumentu integrisanih javnih politika svake lokalne samouprave.

A da  bude tako najveće „zasluge“ pripadaju onom ko je Javnu raspravu i organizovao a to je,ovoga puta,bio Privremeni organ koji gradom upravlja od 30.10.2023 godine po Rešenju Vlade Republike Srbije.

Ne treba, od „zasluga“ što je ,i ovoga puta,  zadovoljena forma planiranja raspolaganja javnim prihodima lokalne zajednice,  a pri tom  suština planiranja  , i dalje ostala „u budžaku“ izuzeti ni takozvanu „zainteresovanu javnost“, brojna udruženja građana naročito ona  koja se,kroz mehanizme konkursa  delimično (su)finansiraju iz gradskog budžeta,ali ni političke stranke,posebno one koje ne učestvuju u budžetskom procesu preko svojih odbornika u Skupštini grada.

U isčekivanju predsednika Privremenog organa…

Elem bilo kako bilo,i bez obzira na činjenicu da je rasprava organizovana u neprimereno vreme ,u 7.00 ujutru na dan velike slave,na Svetog Nikolu,zaista  deluje deprimirajuće neverovatna  nezaiteresovanost za opšte interese zajednice koji bi,valjda,po logici budžeta,trebalo da se najboje vide u samom dokumentu.

Onda nije ni čudo što nikoga ne uzbuđuje činjenica da je petočlani organ ,odlučio kako je odlučio da se (u)troše naše pare u 2024.godini,prenebegavši u dobroj meri da je usvajanjem Nacrta budžeta a ne Odluke o privremenom finansiranju dobrano izašao iz okvira svojih ovlašćenja.To isto važi i za usvajanje Planova rada javnih preduzeća koja nisu čak ni indirektni korisnici javnih prihoda po osnovama propisa o javnim finansijama izmenjenih još 2015.godine.

Javna rasprava može da počne…

Valjda je sada fokus javnosti,posebno aktera nedavno završenog izbornog procesa,na lokalu na tome ko je koliko dobio ,ko će s kim u koaliciju i da li su na osnovu tih brojeva moguće promene upravljačke strukture u lokalnoj samoupravi.

Sudeći po ponašanju i rečima  predsednika Privremenog organa i doskorašnjeg  Gradonačenika dr.Predraga Terzića  tih promena neće ni biti.Zakasnivši dobrih pola sata na Javnu raspravu,kojoj pak nije ni prisustvovao do njenog formalnog kraja, a posebno kroz objašnjenja koja je dao malobrojnoj „publici“ on će, sa saradnicima valjda,u aprilu-maju ,kroz rebalans uvažiti neke od datih primedbi.

Zaintersovana javnost je tu…

Pre svega one date na neplaniranje sredstava  u Nacrtu budžeta za izgradnju Spome kosturnice izginulim ratnicima Srpske vojske na Vranovcu 1915.godine.

Agrumenti zašto treba nastaviti sa radovima na Vranovcu su tu…

One, druge, primedbe udruženja građana „Kraljevački razvojni centar“ o planiranju sredstava za kapitalno održavanje javne rasvete zamenom živinih i natrijumovih sijalica led rasvetom sa potrebnom dokumentacijom u iznosu od 210.000.000 dinara, što je bez malo polovina ukupnih sredstava planiranih u članu 5.- Pregled planiranih kapitalnih izdataka budžetskih korisnika za tekuću i naredne dve budžetske godine je čuo da bi potom ,verovatno zbog neodložnih obaveza,napustio Javnu raspravu pre njenog kraja.

Tu su i predlozi KRC-a...

Marica Mijailović,direktorka Javnog preuzeća za uređivanje građevinskog zemljišta “Kraljevo”,je dala svoj komentar na to postavljeno pitanje udruženja ,kao i na pitanje istog udruženja  šta se tačno podrazumeva pod nazivom „Izrada sistema za  bezbednost grada i evidencije sobraćajnih prekršaja“ za šta je ,u već pomenutom članu 5.budžeta grada Kraljeva za 2024.godinu, planirano 50.000.dinara. Ispostavilo se da se iza ovog eufemizma krije,kako je rečeno nastavak radova na uspostavljanju sistema video nadzora.E sad da li samo saobraćajnica ili i drugih javnih površina nismo uspeli da shvatimo. No,valjda ćemo u konačnom tekstu Budžeta grada za 2024.,u njegovom Obrazloženju,u delu namenjenom komataru prihavćenih i odbijenih predloga sa Jave rasprave to pročitati.

A novoizabrani odbornici sa svih izbornih lista koje su prešle cenzus ,naši predstavnici u Skupštini grada će,valjda, pokazati veći interes za ovaj dokument,ako on,očito je, građane i ne interesuje preterano.

Ta apatija građana Kraljeva tema je za sebe , za neki drugi tekst i nekim drugim povodom.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 322

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.