utorak, 27. februar 2024.

„Ekspresije moje duše“ pred kraljevačkom publikom

Objavljeno: 16.01.2020. | autor: KV Novosti -on line

Sinoć je , u prepunoj Galeriji Kulturnog centra „Ribnica“ u Kraljevu ,otvorena izložba kraljevačkog umetnika Dragoljuba Bosića koji stvara i izlaže već 57 godina u kontinuitetu.

Publika na izložbi Dragoljuba Bosića

Ovaj vrsni stvaralac i likovni pedagog , rođen je 1937. godine u Stanišincima kod Vrnjačke Banje . Završio je Srednju umetničku školu u Nišu 1958. godine , u klasi profesora Brane Pavlovića. Višu pedagošku školu – likovni odsek završio je u  Beogradu 1967. godine. Član je ULUS-a od 1984. Godine a radni vek je proveo  kao likovni pedagog u OŠ ,,Vuk Karadžić“  u Ribnici.

U umetničkom životu Kraljeva pojavio se daleke 1959. godine. Od tada do danas, uz neminovne oscilacijske vrednosti, stvorio je svoj slikarski svet i prepoznatljiv koloristički znak. Nakon sagledavanja Bosićevog slikarskog opusa, odmah je primetno bogatstvo motiva koje sugeriše radoznalu i istraživačku crtu njegove ličnosti – pejzaž, ljudska figura, portret, apstraktno – asocijativne kompozicije. Njegov stvaralački opus broji preko 2100 dela a u jednom periodu svog života Bosić je intenzivno obilazio znamenite galerije i muzeje širom sveta kao i značajne spomenike kulture jer se ,po njegovim rečima, slikarsko umeće ne usavršava samo radom već i kroz lično uopznavanje sa delima stvaralaca koji su trajno obeležili određene epohe.

„U njegovoj slici prepliću se klasično i savremeno, određeno sopstvenom egzistencijalnom i emotivnom vrednošću. To je njegova lična priča, životna priča, koja odiše kodovima sopstvenog senzibiliteta i iskrenosti“ kaže,o Bosićevom stvaralaštvu istoričarka umetnosti Suzana Novčić.

Izložba  „Ekspresije moje duše“ ostaje otvorena do 28 januara.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 789

Komentari su zatvoreni.