petak, 25. septembar 2020.

Drugi gradonačelnički mandat u Kraljevu za dr Predraga Terzića

Objavljeno: 27.08.2020. | autor: KV Novosti -on line

Kraljevo je ,danas, na drugoj sednici Skupštine grada u novom sazivu, dobilo novog -starog gradonačelnika dr.Predraga Terzića.

Ovaj doktor političkih nauka , rođen 1984 godine u Kraljevu , stalno zaposlen u beogradskom Istitutu za političke studije,  izabran je ,po drugi put zaredom, na ovu funkciju a na mesto njegovog zamenika (re)izabran  je, takođe, ponovo diplomirani mašinski inženjer Vukman Rakočević,kome je ovo treći put da obavlja ovu funkciju.

Danas  je izabran i novi saziv Gradskog veća  od 11 članova u kome su, u odnosu na predhodni period, samo tri nova člana.

Time je u Kraljevu, među poslednjim gradovima u republici , završen proces konstituisanja lokalne zakonodavne i izvršne vlasti a na osnovu rezultata izbora održanih 21.juna 2020 godine ,na kojima je  pravo da imaju odbornike u Skupštini grada   steklo 5 izbornih lista od ukupno 9 koliko ih je učestvovalo na izborima.

dr Predrag Terzić pred odbornicma

Gradonačelnik Kraljeva, njegov zamenik , kao i predhodno izabrani i imenovani predsednik Skupštine grada, njegov zamenik, sekretar Skupštine grada  i njegov zamenik brani su ,naravno, na predlog izborne liste „Aleksandar Vučić-za našu decu“ koja je na izborima osvojila  27.539 glasova ili 57,02 odsto od  48.291 birača ili 48,06 odsto upisanih u biračke spiskove u Kraljevu.

U svom opširnom obraćanju odbornicima Skupštine grada, pre njegovog ponovnog izbora dr.Predrag Terzić je ,posebno, naglasio činjenicu da se  njegov ponovni  izbor i (re)izbor tima koga je predložio treba posmatrati  i kao deo stabilizovanja političkog života u gradu na Ibru koga je,po njegovim rečima,  od početka devedesetih karakterisala nestabilnost manifestovana i čestim smenama čelnika lokalne samouprave.

Posebno je istakao i zahvalio se  staro – novom predsedniku Skupštine grada Nenadu Markoviću  i odbornicima predhodnog saziva za „neviđenu ekspeditivnost ispoljenu u trodnevnom intezivnom radu koji je krunisan kreiranjem neophodnih predpostavki u lokalnom zakonodavstu da se krene u izgradnju pogona fabrike Leoni u Kraljevu“.

On ,naravno, nije propustio da u maniru gotovo svih naprednjaka ne istakne ,i to u više navrata, lične zasluge Aleksandra Vučića kako za izborne rezultate tako i za ,kako je on to rekao,ubrzanu trasformaciju Kraljeva u mesto  u koje će se sve više mladih vraćati.

Ivan Matović,šef odborničke grupe „Grupa građana Metla 2020-Starosedeoci-Ivan Matović“ za govornicom

Ritualnu svečarsku atmosferu i nabrajanje inih rezultata naprednjačke vlasti u predhodnih osam godina  upravljanja  gradom na Ibru ,na momenat je, svojim izlaganjem poremetio Ivan Matović, šef doborničke grupe „Grupa građana Metla 2020-Starosedeoci-Ivan Matović“.

Govoreći odmah posle gradonačelnika on je ,kao šlagvort za svoj nastup,iskoristio Terzićevo podsećanje u , obraćnju odbornicima, na cene stanova koji se ,u kraljevačkom naselju Ribnica grade za pripadnike snaga bezbednosti, kao i za cene  stanova za stanovnike u Dositejevoj ulici, da bih mu spočitao, navodnu kupovinu stana na Gradskom keju po cenama nižim od tržišnih za tu lokaciju.

Ovo a i  negiranje drugih  uspeha naprednjačke vlasti u Kraljevu iznetih u Terzićevom referatu  Matović je zaključio konstatcijom da je stari-novi gradonačelnik „ samo uspešna inspiracija za  pominjanje    u negativnom  i šaljivom kontekstu na društvenim mrežama i nekim satiričnim tv emisijama“.

Bio je to „okidač“ za kratkotrajnu polemiku između Matovića i pojedinih odbornika SNS koji su braneći Terzića spočitavali mu ,ne baš dovoljno argumentovano, izborne rezultate njegove odborničke grupe koja je na izborima 2016 godine  osvojila 3148 glas ili 5,45 % a  na izborima 2020 godine  2964 glasa ili 6,1%.

U ovu polemiku, na njenom samom kraju, uključio se i  Nikola Đurišći šef odborničke grupe SPS koji je pohvalio rad Terzića i predhodnog saziva lokalne vlasti. To je bio povod za ,po malo , neobičnu repliku predsednika Supštine Nanada Markovića koji je,zahvalivši se Đurišiću reako da on to tumači i kao najavu nekih novih odnosa između dve stranke na lokalu jer,kako je on to rekao,  „u predhodnom periodu i  nismo baš imali tako otvorenu podršku od socijalista“.

Sve ove rasprave potrajale su kratko pa je Skupšina ,uprkos čestim prekidima zbog brojanja glasova i konstatovanja rezultata, okončana nešto pre 14 časova.

Fragmentacijom do novih odborničkih grupa

Na samom početku današnjeg zasedanja konstatovano je da će ,u okviru novog saziva gradsko parlamenta raditi 9 odborničkih grupa iako je samo 5 izboprnih lista prešlo  izborni cenzus od  3 odsto.  Ovo je bilo moguće sprovesti zahvaljujući zadnjim izmenama Stauta grada i usklađivanjem, tada važećeg cenzusa od 5 odsto sa istim procentom odborničkih mesta od ukupnog broja od 70 odbornika Skupštiner grada. Praktično to znači da sada treba 4 odbornika za formiranje odborničke grupe što povlači i pravo na angažovanje tehničkog sekretara.

Od lista koje su 21.juna učestvovale na lokalnim izborima samo lista „Aleksandar Šapić-Pobeda za Kraljevo“ nije ispunila ovaj uslov pa je ,donedavin „spiker“ odborničke grupe SNS Miloš Milišić „prekomandovan“ među šapićevce.

Ostale ,novoformirane odborničke grupe,Pokreta socijalista,Jedinstvene Srbije i PUPS-a nastale su frgmentacijom izbornih lista na kojima su učetvovale.

Da li će i kako to doprineti efikasnijem radu gradskog parlamenta ostaje nam da vidimo ali jedno je,sasvim izvesno, njegov rad biće skuplji!

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 270

Komentari su zatvoreni.