nedelja, 26. maj 2024.

Danas se navršilo četri decenije od povratka Spomenika srpskim ratnicima na centralni gradski trg

Objavljeno: 13.11.2022. | autor: KV Novosti -on line

Danas se navršilo tačno četrdeset godina od kada je spomenik srpskim ratnicima stradalim u ratovima 1912 do 1918 vraćen na svoju prvobitnu ,i sadašnju, lokaciju u centra „Kraljeva“.
Popularni „Milutin“ koji je to ime dobio tek 1985.godine posle izlaska iz štampe romana „Knjiga o Milutinu“ autora Danka Popovića, najupečatljivi je i najprepoznatljiviji simbol grada Kraljeva.
U devedesetprvoj godini svoga postojanja, podignut još daleke 1931.godine,nikada do danas nije dobio konačan izgled ,kako ga je zamislio njegov autor,ruski arhitekta i vajar Roman Verhovski koji je inače i autor istog takvog spomenika u Beogradu podignutog na Novom groblju u čast branioca Beograda 1914-1915 godine.

Naslovna strana specijalnog dodatka Kraljevačkih novosti iz novembra 2012


Još tačnije kraljevački spomenik je nastao po uzoru na ovaj beogradski i za razliku od njega livenog u Kragujevcu,naš „Milutin“ je sačinjen na Voždovcu u čuvenoj livnici „Jeremić“ a kalupe za njega izradio je vajar Živojin Lukić.
Iako nedovršen do današnjih dana spomenik je doživeo jednu seobu sa prvobitne, i sadašnje, lokacije i to 1.maja 1960. godine kada je realizovano Rešenje opštinskog veća Narodnog odbora opštine Kraljevo od 29.novembra 1959.godine.
Dvadeset dve godine spomenik se nalazio na nedoličnoj i neuglednoj lokaciji unutar starog gradskog groblja.
Sa ovakvim ,kako bi se danas to reklo „SI-VI“-jem Milutin je svojevrsni spomenik našim naravima čija bi dominantna karakteristika mogla da bude nedovršenost.Tačnije osobina većine ,da brojne započete poslove i obaveze ostavlja nedovršenim pravdajući se bezbrojnim,mahom neopravdanim,razlozima.
U želji da se prisetimo kad i kako je spomenik vraćen u centar grada, KV Novosti on line vam poklanjaju reprint specijalnog izdanja Kraljevačkih novosti iz 2012 godine pod nazivom „Povratak bronzanog ratnika“ koga možete preuzeti ovde

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 373

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.