utorak, 16. april 2024.

Četvrt veka Kraljevdana

Objavljeno: 07.10.2023. | autor: KV Novosti -on line

Dodelom nagrada i priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama na svečanoj sedici Skupštine grada,danas je u Kraljevu, po  dvadeset  peti put, svečano obeležen Kraljevdan, Dan grada.

Kraljevo je ,tokom postojanja, menjalo svoje ime ,od Rudopolja, preko Kranovca, Kraljeva, Rankovićeva pa opet Kraljeva, pa je tako menjalo i datum kada se slavi,obeležava, Dan grada kao njegov praznik.

7.oktobar ili Kraljevdan proglašen je za Dan grada 1998 godine. Ondašnje gradsko rukovodstvo, koga su činili predstavnici stranaka koji su, posle donošenja Miloševićevog „lex specijalisa“,u februaru 1997 preuzeli vlast osvojenu na izborima  iz novembra 1996 godine, je želeleći da napravi diskontinuitet sa , kako  to govorilo „komunističkom vlašću koja u Kraljevu traje od 1945 godine”,to  iskazalo i izborom novih heraldičkih obeležaja i novog datuma Dana grada.

Dobitnici priznanja grada Kraljeva za 2023.godinu (Foto MarinaM.D:)

7.oktobra, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici , u znak sećanja na Stefana Nemanjića , poznatijeg posle krunisanja u obližnjem manastiru Žiča kao  Prvovenčani , slave čak četri svoja svetca Svetu prvomučenicu Teklu , prep. Simona , sv. Kralja Vladislava i prep. Davida i nazivaju ga Kraljevdan.To je,1998 godine, poslužilo kao motiv za izbor novog Dana grada Kraljeva.

Na današnjoj svečanoj sednici Skupštine grada Kraljeva ,održanoj u sali  Multimedijalnog centra  KvArt dodeljene su nagrade i priznanja ovogodišnjim laureatima.

Ovogodišnja Oktobraska nagrada grada Kraljeva dodeljena je  doktoru medicinskih nauka Mariji Milenković za dostignuća i naučno-istraživački rad u oblasti medicine

Skupština grada Kraljeva  je dodelila  Zvanje počasnog građanina grada Kraljeva , Hadži Momiru Bakračeviću za dugogodišnju nacionalnu i međunarodnu promociju grada Kraljeva,

Diploma zaslužnog građanina grada Kraljeva dodeljena je Radošu Raši Pavloviću za negovanje tradicije, postignute uspehe i višedecenijsko trajanje u muzici (Foto:G.Šljivić)

Diplome zaslužnog građanina grada Kraljeva  dodeljene su Kosti Kolareviću za postignute uspehe i afirmaciju atletskog sporta, Radošu Raši Pavloviću za negovanje tradicije, postignute uspehe i višedecenijsko trajanje u muzici i Jeleni Radenković za požrtvovanost u očuvanju porodičnih vrednosti.

Isto priznaje dodeljeno je,posthumno nekadašnjem Načelniku Raškog upravnog okruga  Nebojši Simoviću za dobročinstvo i izuzetan doprinos razvoju grada Kraljeva.

Diploma zaslužne obrazovne   ustanove grada Kraljeva  je dodeljena Mašinskoj tehničkoj školi „14. oktobar“ iz Kraljeva za dugogodišnji uspešan rad u obrazovanju i ostvarene rezultate na republičkim takmičenjima, a  Diploma zaslužene sportske organizacije je dodeljena Ženskom košarkaškom klubu „Kraljevo“ Kraljevo za vrhunske rezultate u košarci i stvaranje reprezentativnih asova.

Specijalna nagrada,  koja se dodeljuje  za podsticaj humanosti koja nosi ime velikog dobrotvora Milomira Glavčića,pripala je ove godine Društvu dobrovoljnih davalaca krvi JKP „Putevi“ Kraljevo za plemenitost i humana dela.

Gradonačelnik Kraljeva dodelio je Zahvalnice za 2023.godinu Kolu srpskih sestara za humanitarni, patriotski i kulturno-prosvetni rad i Živodragu Gajoviću za višedecenijski doprinos pozorišnom životu grada Kraljeva.

Pre dodele nagrada i priznanja gradonačelnik Kraljeva dr.Predrag Terzić je održao dug govor u kome je taksativno navodio sve šta je u Kraljevu urađeno ,bez malo u svim oblastima,u periodu koji je duži nego period između dva Kraljevdana.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 405

Tagovi: ,

Komentari su zatvoreni.