subota, 11. juli 2020.

Apel ,pre svega, mladim kraljevčanima kojih je sve više među zaraženim virusom korone

Objavljeno: 26.06.2020. | autor: KV Novosti -on line

Danas su se, povodom naglog povećanja broja zaraženih virusom koji zaraznu bolest Covid-19, posredstvom medija , na hitno zakazanoj konfernciji za štampu, koja je održana na otvorenom ispred zgrade Skupštine grada, građanima Kraljeva obratili članovi Štaba za vanredne situacije  epidemiolog  prof . dr.  Radovan  Čekanac   i dr. Aleksandar Macan direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Članovi Štaba za Vanredne situacije grada Kraljeva dr.Čekanac i dr.Macan

Saopštivši najpre zabrinjavajuće podatke o rastu broja zaraženih ,u odnosu na kraj meseca maja, za gotovo 40 odsto novo zaraženih, pri čemu je zaključno sa jučerašnjim danomu Kraljevu  bilo 71 zaraženo lice, bez rezultata  juče obavljenih testova, oni su uputili apel građanima Kraljeva da se vrate nivou pridražavanja mera zaštite, pre svega mera socijalne distance u zatvorenom prostoru, ispoljenom tokom vanrednog stanja.

Do naglog skoka broja  novo zaraženih došlo je, saglasna su oba člana Štaba koji su se ,danas,  obratili novinarima, zbog opuštanja u primeni mera prevencije odmah po ukidanju vanrenog stanja.

„Suočavamo se sa drastičnim povećanjem broja novo zaraženih u mladoj populaciji, među građanima od 80-tog godišta i mlađim, što je posledica organizovanja raznih proslava u ovo doba godine, poput rođendana, marura ali i kasnih večernjih izlazaka u prepune klubove i restorane “ rekao je dr.Macan i dodao da su i u ovoj populaciji uočeni i oni sa srednje teškom kliničkom slikom.

dr.Aleksandar Macan

„Svakao da će mladi lakše podneti i izdražati posledice korone ali oni , sa svojim  socijalnim kontaktima bez adekvatnih mera lične zaštite i nužne distance, predstvljaju potencijalnu opasnost za starije , pre svega članove svojih porodica“, dodao je dr.Aleksndar Macan. „Mi ,danas, upućujemo aple i molbu ali ćemo ,ako ne bude promena,ubrzo predložiti gradskom Štabu za vanredne situacije  da uvede neke mere zabrane okupljanja u zatvorenim prostorijama“.

Doktor Radovan Čekanac je sugerisao mladima sa kliničkom  slikom koja se manifestuje simtomima povećane temperature, suvog kašlja ,jednodnevnog proliva sa povišenom temperaturom da se ,bar jedan dan suzdrže od odlaska  u Kovid centar , da najpre probaju kućnu terapiju sa paracetamolom a ako simtomi ne nestanu da tek onda zatraže testiranje .

Epidemiolog,prof.dr.Radovan Čekanac

Okupljene predstavnike medija danas je najviše intersovalo da li su , u Kraljevu , u predhodnom periodu saopštavani tačni podaci o broju zaraženih virusom koji izaziva zaraznu bolest Covid-19, na šta je dr.Macan decidno ustvrdio da su javnosti davni tačni podaci.

Bilo je i dosta pitanja o broju testiranih građana na dnevnom nivou a kod odgovora na ova pitanja dr Macan je rekao: „Limitirani smo ne našim kapacitetima nego brojem tstova koje dobijamo iz republičkog Kriznog štaba, nismo , do danas, bili u situaciji Kragujevca ili Kruševca da ostanemo bez testova, testiramo , dnevno, do 30 pacijenata a došlo je i do promene Uputstva za testiranja sa republičkog nivoa, pooštreni su uslovi koji definišu kriterijume za kliničku sliku koja nalaže promtno testiranje. Mi smo naše radno vreme produžili od 8 do 20 časova ali preko broja dobijenih testova ne možemo ići. Predložili smo i da se ,hitno, izdvoji , van ovih ustanova, komercijalno testiranje namenjeno pribavljanju dokumentacije za putovanja građana u inostranstvo, jer nam ta testiranja smanjuju broj testova i  vreme koje bi smo posvetili drugim pacijentima.

Ne putujte bez preke potrebe za Rašku, Novi Pazar, Tutin i Sjenicu

Građanima Kraljeva je ,sa današnje konferencije za štampu upućena preporuka da ,bez preke i neodložne potrebe ne kreću put Raške, Novog Pazara,Tutina i Sjenice koji se suočavaju sa drastičnim povećanjem broja obolelhi,rekao je danas dr.Macan navevši podatak da u Raški ima 75 zaraženih, da su to, u većini,  slučajevi imortovani od strane onih koji rade u Novom Pazaru,u kome su na snazi mere vanrednog stanja. I u Vrnjačkoj Banji je došlo do povećanja broja zaraženih pa ih sada ima 14 ,dok je , trenutno u Opštoj bolnici Studenica u Kraljevu 11 pacijenata na Infektvnom odeljenju sa simtomima korone.Ovoće,rekao je dr.Macan,verovatno izmeniti režim predviđenih „hladnih“ operac ija u ovoj ustanovi.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 292

Komentari su zatvoreni.