utorak, 30. april 2024.

Nema brzih rešenja u sistemu odbrane od poplava

Objavljeno: 06.02.2020. | autor: KV Novosti -on line

„Kad god smo hteli brza rešenja i , kao društvo, posezali za  njima ,u bilo kom vremenu, vođeni raznim partikularnim interesima to nam se , kasnije, „obijalo o glavu“. O tome , na svoj način ,dovoljno ubedljivo, svedoče i razmere štete u sektoru  infrastrukture na teritoriji grada Kraljeva od posledica bujičnih poplava uzrokovanih padavinama koje su ,3.juna 2019 godine, za nekoliko sati pričinile štetu procenjenu na 2 milijarde dinara ili ekvivalent polovini godišnjeg budžeta grada Kraljeva“.

Ovo je samo jedan od bezbroj primera koji su se mogli čuti , danas , u Kraljevu na radionici „Unapređenje postojećih planova i sistema zaštite od pojava poplava“ koju je , uz podršku FAO , predstavništva  Organizacije UN za hranu i poljoprivredu u Srbiji  organizovalo Odeljenje za poslove Civilne zaštite gradske uprave grada Kraljeva.

Sa današnjeg skupa u Kraljevu

O merama i aktivnostima koje grad Kraljevo preuzima u cilju jačanja sistema zaštite od posledica poplava govorio je Zdravko Maksimović , načelnik Odeljenje za poslove Civilne zaštite gradske uprave grada Kraljeva upoznavši prisutne  i sa podatkom da na teritoriji ove lokalne samouprave sa preko 1500 kvadratnih kilometara ima čak 174 vodotokova drugog reda , koji su , malte ne svi bujičnog karaktera i koji su , po postojećim zaknonskim rešenjima u isključivoj nadležnosti lokalne samouprave.

„Obim i raznolikost  potencijalnih problema koji nastaju sa elementarnim nepogodama i prirodnim katastofama, kao i bolna iskustva Kraljeva sticana kroz suočavanje sa posledicama zemljotresa 2010, poplava 2014 , 2016 i prošlogodišnjih junskih , zahtevaju da imamo drugačiji , konzistentnij pristup planiranju i kreiranju lokalnog sistema zaštite kao funkcionalnog dela nacionalnog i regionalnog sistema odbrane od poplava.  U tom kontekstu smo ,zahvaljujući podršci FAO , Kancelarije za javna ulagalja , JVP „Srbijavode“ i JP „Srbijašume“, kroz projekat sa kojim vas danas upoznajemo ,sproveli sve propisima predviđene procedure (projektovanje,rešavanje imovinsko – pravnih odnosa ,saglasnosti.. )za izgradnju višenamenske prelivne brane na Žičkoj reci čija će gradnja početi uskoro“ ,rekao je Zdravko Maksimović.

Inženjer Miloš Batalo, šef radne jedinice „Zapadna Morava“  u JVP „Srbijavode“  je upoznao učesnike radionice sa izradom Operativnih planova odbrane od poplava i  preventivnim merama koje se, u cilju smanjenja rizika od poplava preuzimaju  od 2014 godine u slivu Zapadne Morave  koji obuhvata teritoriju od 15.849 kvadratnih kilometara.

dipl.inž. Miloš Batalo iz JVP Srbijavode

Današnjem skupu upriličenom u amfiteatru Šumarske škole u Kraljevu prisustvaovala je i Sandra Nedeljković zamenica direktora Knacelarije za upravljanje javnim ulaganjima pri Vladi Republike Srbije, Aleksandar Mentov nacionalni program koordinator Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) kao i predstavnici Šumarskog fakulteta u Beogradu,  JVP Srbijavode, JP Srbijašume , grada Kraljeva,Vojske Srbije  i Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 1722

Komentari su zatvoreni.