četvrtak, 19. septembar 2019.

Zašto se kvazi ekonomske mere zloupotrebljavaju u političke svrhe ?

Objavljeno: 15.03.2019. | autor: KV Novosti -on line

Kraljevo je danas bilo domaćin okruglog stola koga je organizovao Evropski pokret u Srbiji uz podršku Evropske unije i Ministarstva spoljnih poslova Norveške  na kome su prisutni upoznati sa dokumentom „Tehnički sporazumi Beograda i Prištine – transport , energetika , trgovina“.

Ovaj okrugli sto organizuje „Grupa za zagovaranje javnih politika Kosovo-Srbija“ , koju čini konzorcijum sačinjen od po četri organizacije civilnog društva iz Srbije i sa Kosova.

Ivan Jovanović pozdravlja učesnike Okruglog stola

To su , iz Srbije , Beogradski fond za političku izuzetnost,Evropski pokret u Srbiji , Beogradski centar za bezbedonosnu politiku i Komitet pravnika za ljudska prava a sa Kosova su to :Grupa za istraživanje politika Balkana ,Demokratija za razvoj(D4D) ,Kosovski centar za studije bezbednosti i NVO AKTIV.

Okrugli sto u Kraljevu su otvorile Mirjana Prodanović iz kraljevačkog ogranka Evropskog pokreta u Srbiji i Jelica Minić ,predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji koja je i moderirala skupom.

Kao panelisti na okruglom stolu govorili su Sauzana Grubješić ,generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji , Aleksandra Kovačević , viši gostujući istraživač  iz Oksfordskog instituta za energetske studije , Miroslav Miletić , savetnik predsednika Privreden komore Srbije ,Jovana Jakovljević ,istraživač Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj  i Zvonko Tufegdžić , direktor Regionalne privredne komore Raškog i Moravičkog okruga.

Jelica Minić i Miroslav Miletić

Okruglom stolu prisustvovala je i Sonja Liht, direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Od 6671 privrednog lica i 19480 preduzetnika koliko ih je registrovano na teritoriji koju pokriva Regionalna privredna  komora Raškog i Moravičkog okruga sa Kosovom posluje 315 privrednih lica i 195 preduzetnika. Oni su u 2017 godini ostvarili 25,5 miliona evra prometa u razmeni sa Kosovom da bi u 2018 godini, zbog uvođenja taksi na robu iz Srbije, to se smanjilo na 19,3 miliona evra.To samo po sebi nije bitnije uticalo niti će , kratkoročno, uticati na privredne tokove u ovom delu Srbije. Ono što zabrinjava jesu podatci o  promenama  kvaliteta   voda zbog  nekontrolisanog raubovanja šuma na Kosovu , a koje u ove krajeve dolaze Ibrom , kao i činjenica da Kosovo nije potpisnik Pariskog sporazuma o klimatskim promenama što , svakako , utiče na probleme kontrole i tretmana jalovišta koji nastaju u rudarstvu i u proizvodnji električne energije u kosovskim termoelektarnama. Uvedene takse na robe poreklom iz Srbije jesu par ekselans primer zloupotrebe ekonomije u političke svrhe i zabrinjavajuće je, čulo se ,danas, u diskusiji u Kraljevu što se Privredna komora Kosova nije jasno ogradila od njihovog uvođenja . Jer , u vremenima predhodnim privrednici , na obe strane , uz umetnike i nevladin sektor  bili su nosioci inicijativa za realksaciju odnosa između Srbije i Kosova.

Sonja Liht na okruglom stolu u Kraljevu

Današnji okrugi sto održan u Kraljevu  je deo projekta „Podrška promociji dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije“. Glavni  cilj tog  projekta je da se detaljnije informiše šira javnost i promovišu  prednosti i rezultati tehničkog dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji se odvija uz  posredvanje Evropske unije.

Broj pregleda: 353

Komentari su zatvoreni.