ponedeljak, 23. novembar 2020.

Venci na spomeniku Solunskim ratnicima u Kraljevu

Objavljeno: 11.11.2020. | autor: KV Novosti -on line Bez komentara

U Kraljevu je danas, polaganjem venaca na na Spomenik srpskim ratnicima,od strane delegacija grada Kraljeva, Raškog upravnog okruga,Vojske Srbije i drugih državnih institucija obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Dan primirja u Prvom svetskom ratu se,kao državni praznik,obeležava od 2012 godine  a od prošle godine  to je i neradni dan.

Valja se,i danas, podsetiti da je Kraljevo ,u I svetskom ratu,tokom trogodišnje okupacije pretrpelo velika stradanja

Dvehiljde žitelja ili tek polovina od broja stanovnika koga je Kraljevo imalo novembra 1915 kada je okupirano od strane Austro-ugara radovalo se slobodi i tugovalo za žrtvama.

Za samo 38 dana neprekidnih borbi sprpska vojska stigla je sa Solunskog fronta do Kraljeva pa je tako, 22.oktobra 1918 godine , oko 19 časova,  konjička patrola kapetana Jovanovića iz Izviđačkog eskadrona , drugok konjičkog puka Konjičke divizije Prve armije, pregazila Ibar, pokraj spaljenog drvenog mosta i ušla u Kraljevo dočekana cvećem i radošću jer je tako okončana trogodišnja okupacija Kraljeva.

Tokom Prvog svetskog rata bilo je mnogo žrtava u Srbiji.

Od oko 4.000.000 stanovnika izginulo je 1.247.435 , što je bilo 28 odsto od celokupnog broja stanovnika 1914. godine a bezmalo 60 % muške populacije.

Od ovog broja, 402.435 vojnika i oficira zauvek je ostavilo svoje kosti na ratištima na kojima je vojevala srpska vojska.

Danas je,među zvaničnicima na polaganju venaca, u Kraljevu bio i Tomas Šarije,sin  Žerara Šarijea, podpresednika opštine Sen Foa u Lionu u vreme kada su,krajem devedesetih godina prošlog veka,uspostavljeni kontakti i saradnja saKraljevom.Tomasov pradeda Arman se borio ,rame uz rame,sa srpskim vojnicima na Solunskom frontu ,pa otuda i bliskost njegove  porodice sa Srbima i Srbijom  a to  je,krunisano i Tomasovim brakom sa kraljevčankom.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 83