subota, 08. avgust 2020.

U Kraljevu,po prvi put,trocifreni broj novozaraženih virusom korone u jednom danu

Objavljeno: 20.07.2020. | autor: KV Novosti -on line

Na osnovu današnjeg saopštenja Gradskog štaba za vanredne situacije, zasnovanom na Izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo od 19.jula , broj novozaraženih u Kraljevu  nominalno raste ali procentualno ,u odnosu na broj testiranih, lagano pada, u odnosu na rezultate od pre tri dana.

Pregledano je 198 uzoraka u laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo od kojih je 108  sa pozitivnim nalazom na na virus „SARS-CoV-2“,što je novi „rekord“ u jednom danu u odnosu na petak 18.jun kada je od 158 pregledanih uzoraka njih 80 bilo sa pozitivnim nalazom.

Od proglašenja vanrednog stanja 16.marta, registrovano je, na teritoriji grada Kraljeva , do juče,  868  osoba pozitivnih  na virus „SARS-CoV-2“, koji izaziva zaraznu bolest „Covid-19“ , a 18  je  preminulih osoba sa teritorije grada Kraljeva.

U kovid ambulanti kraljevačkog Doma zdravlja pregledano je  u petak 17. jula 117 , u subotu 100, a juče  112 pacijenata.

Na današnjoj konferenciji za štampu održanoj u Beogradu ministar zdravlja dr.zlatibor Lončar je izneo podatke po kojima je Kraljevo sa učešćem od 4,13 odsto od  ukupnog broja novoregistrovanih Covid 19 pozitivnih pacijenata u Srbiji,  ,zaključno sa 13.julom, na četvrtom  mestu odmah posle Beograda,Šapca i Novog Sada.

Šturi podaci ,obilje brojeva,datuma,procenata itekako zbunjuju kako novinare tako i javnost jer se, čini nam se, iz  njihovog saopštavanja ne vide jasno preduzete, sinhronizovane mere kako zdravstvenih radnika tako i državnih organa i gradske uprave  da se efikasnije vrši,primarna, trijaža između  onih koji imaju registrovani pozitivni nalaz i onih bez takvog nalaza. Iako obavlja enormni broj pregleda u jednom danu kovid ambulanta Doma zdravlja je ,u ovako organizovanom prihvatu novih slučajeva, a posebno u slučaju vršenja kontrolnih pregleda posle istekle samoizolacije pacijenata bilo sa pozitivnim bilo sa negativnim nalazima,potencijalno žarište novih slučajeva.

Ni sistem obaveštavanja testiranih pacijenata telefonom bilo da se radi o prvom ili kontrolnom testu ne funkcioniša baš ažurno.

Već smo pisali da Komunalna policija  deli rešenja o samoizolaciji  sa velikim zakašnjenjem u odnosu na datum kada je nekom usmeno, putem telefona, naložena mera samoizolacije, da ta evidencija nije do kraja ažurirana jer ima slučajeva da pacijent sa saopštenim pozitivnim nalazom, koji sprovodi lečenje u kućnim uslovima, ne dobija takvo rešenje a istovremeno ga dobija član domaćinstva sa utvrđenim negativnim nalazom.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 395

Komentari su zatvoreni.