ponedeljak, 18. januar 2021.

Novogodisnja cestitka

U Kraljevu je,u decembru, dupliran broj novozaraženih !

Objavljeno: 21.12.2020. | autor: KV Novosti -on line

U svom današnjem obraćanju medijima doktor Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice „Studenica“  potvrdio našu jučerašnju konstatciju o „ kraljevačkom crnom decembru“ i brojkama zaraženih i preminulih. On je saopštio da je Kraljevo bilo na drugom mestu u Srbiji, po broju zaraženih u odnosu na broj stanovnika  tokom poslednje nedelje novembra i prve nedelje decembra. To je više nego jasno ako se zna da je , u decembru,zaključno sa današnjim danom broj preminulih povećan za 56 ili preko 72 odsto u odnosu na broj preminulih  do početka decembra.

U ovaj mesec smo ušli sa brojkom od 4.490 zaraženih u Kraljevu a taj broj je,do danas,uvećan za 4.141 slučaj novozaraženih ,što je malte ne duplo više za samo 21 dan!

Sa jednog od ranijih obraćanja dr.Zorana Mrvića medijima

Dr.Zoran Mrvić  jeizneo  i zapažanja lekara kliničara, da im se čini da je ,u ovoj fazi epidemije virus mutirao i imao drugačije simtome i dejstvo na organizam obolelih,bez želje da su to konačni stavovi koje ,ipak, treba da daju njihove kolege virusolozi i epidemiolozi.

Većina preminulih u Kraljevu ,prema rečima dr.Mrvića,pripadala je starijoj populaciji i imala je i druge zdravstvene tegobe i probleme od kojih su se problemi sa dijabetesom pokazali kao najopsniji u  „ukrštanju“ sa koronom.

Naglasivši da niko od preminulih nije umro zbog nemogućnosti pristupa respiratorima dr.Mrvić  je istakao problem „uskog grla“ zbog postojanja samo jednog rentgen aparata na Internom i Infektivnom odeljenju OB Studenica .

Preostala dva rentgena u  radiološkoj ambulanti Opšte bolnice morala su biti sačuvana u „zelenoj zoni“ kako bi bili dostupni onima koji imaju druge zdravstvene probleme,a njih je neuporedivo više nego obolelih od korone.

U Kraljevu je, za protekla 24 časa, pregledano 327 uzoraka,registrovano je  123 novozaraženih virusom SARSCoV-2 koji izaziva bolesti „Covid-19“, i zabeležena su tri nova smrtna slučaja, kaže se u današnjem saopštenju Gradskog štaba za vanredne situacije koji se bazira na Izveštaju Zavoda za javno zdravlje.

U poslednja 24 sata ,dvema metodama testirano je ,u Kraljevu,327 građana.PCR metodom testirano je 146 uzoraka, prisustvo virusa je potvrđeno u 58 slučajeva, antigenskim testom pregledan je 181  bris a  prisustvo virusa  je,prema indikacijama, utvrđeno kod 65 osoba.

Ukupan broj   zaraženih,u Kraljevu,narastao  na 8.631  slučaj  od početka pandemije,u martu ove godine, a ukupan broj preminulih od početka epidemije je narastao na 129

Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice „Sudenica“ smešteno je 107 pacijenata,na intezivnoj nezi je 10 pacijenata od kojh je njih 17 primljeno u poslednja 24 časa a otpušteno je 9 pacijenata.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 190

Komentari su zatvoreni.