subota, 07. decembar 2019.

. U Cvetkama počeli VII „Kursulini dani“

Objavljeno: 28.08.2019. | autor: KV Novosti -on line

Polaganjem venaca od strane  predstavnika Grada Kraljeva , kasarne „Jovan Kursula“ iz Jarčujka, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ i predstavnika  Mesne zajednice Cvetke na grob Jovana Petrovića Kursule ,znamenitog junaka i megdandžije iz I srpskog ustanka ,nastavljen je ovogodišnji progam tradicionalne manifestacije „Kursulini dani“  u selu Cvetke kraj Kraljeva.

Ovogodišnji ,sedmi po redu , „Kursulini dani“ su najavljeni na juče održanoj konferenciji za štampu u Skupšini grada Kraljeva a zvanični progam je otpočeo prigodnim kulturno –umetničkim programom održanim sinoć u porti crkve u Cvetkama.

Govoreći o ovom znamenitom ratniku  predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“  dr. Milan Matijević je podsetio na njegova junaštva , posebno u Boju na Varvarinu  i Boju na Deligradu 1813 godine kada je ovaj znameniti Krađorđev vojvoda  teško ranjen .Posle tog ranjavanja Kursulu su njegovi ratnici  preneli u selo Cvetke gde je , inače živeo pre ustanka, i gde je  , posle nekoliko dana , umro krajem avgusta 1913 godine.

Dr.Matijević je istako značaj ove i sličnih manifestacija za našu kulturu sećanja kao modela animiranja mladih generacija da se upoznaju i čuvaju svoju tradiciju.

Predstavljajući program manifestacije Darko Bogdanović ,predsednik Organizacionog odbora VII „Kursulinih dana“  je rekao da će on trajati do 1.septembra i da će , pored već održanog kulturno umetničkog programa , biti održan dvodnevni fudbalski turnir a završna manifestacija , takmičenje u svojevrsnom višeboju  , „Kursuline igre“  počinje u nedelju 1.septembra u 9 časova.

Crkva brvnara u Cvetkama

U neposednoj blizini crkve brvnare , jedne od pedesetak sličnih u Srbiji , koja je bila posvećene arhistratigu Mihajlu i koja je , pod različito tumačenim okolnostima, preneta 1735 godine iz obližnjeg sela  Obrva u Cvetke , nalazi se  tri grupe spomenika krajputaša kao i grobovi i nadgrobni spomenici viđeniji ljudi i sveštenika iz ovog kraja .Među njima je i grob Jovana Petrovića Kursule . Kursula je rođen u selu Gornja Gorevnica 1768 godine ali se preudajom majke preselio u Cvetke . Svetići svog brata koga su Turci ubili 1803 godine u Tavniku ,Kursula je pobio sve Turke koji su tada živeli u Cvetkama i popalio  njihove kuće da bi  se potom odmetnuo u hajduke u četu Stanoja Glavaša .U toj četi je nastavio svoje vojevanje tokom I srpskog ustanka.

Crkva brvnara je , danas , posvećena Svetoj Bogorodici i njenu parohiju čine tri podkotlenička sela Lađevci, Cvetke i Miločaji. Ona je ,svakog 21 septembra kada se praznuje Mala Gospojina, sedište tradicionalnog okupljanja naroda iz ovog kraja .Pored ovog praznika Cvečani ,kraj svoje Crkve Brvnare slave i zajedničku ,seosku  slavu , zavetine trećeg dana Trojica.

Spomen soba Jovana Kursule u Cvetkama

Broj pregleda: 237

Komentari su zatvoreni.