subota, 15. jun 2024.

Terzić    izabran,po treći put, za gradonačelnika Kraljeva,ali ovoga puta  bez prisustva opozicije

Objavljeno: 29.01.2024. | autor: KV Novosti -on line

Treći uzastopni izbor dr. Predraga Terzića za gradonačelnika Kraljeva ostaće upamćen ne samo po neučestvovanju trideset odbornika opozicije u tajnom glasnju i njihovom odsustvu  iz skupštinske sale prilikom proglašenja rezultata tog  glasanje, nego i po veoma burnoj, celodnevnoj, raspravi između odbornika vladajuće većine i opozicije.

Ta rasprava je bila sve osim prilka da se pokaže da su opšti,interesi građana,ono osnovno zbog čijeg identifikovanja, definisanja prioriteta i načina njihovog  rešavanja se i konstituiše vlast jedne lokalne samouprave.

Pažljiviji pratioci lokalne politčke scene zbog ovakvog toka rasprave nisu iznenađeni. Šta više dalo se to naslutiti, i pre sednice, iz objava na društvenim mrežama lidera  stranke iz koalicje okupljene oko SNS ,kome ,iz sasvim opravdanog razloga, nije verifikovan odbornički mandate u kom će smeru ići tok rasprave.

Bilo je jasno da se u  redovima  vladajuće većine došlo do zaključka kako se inicijativnost odbornika iz opozicionog bloka ispoljena na konstitutivnoj sednici mora zaustaviti i javnosti poslati poruka: Mi smo vlast i mi vladamo gradom  kako mi hoćemo, jer imamo većinu odbornika!

dr.Predrag Terzić izabran treći put uzastopno za Gradonačelnika Kraljeva

Zato je danas i bilo previse ličnog “prljavog veša” istrešenog sa govornice prema onima koji nisu većina i koji su  diskvalifikovani i demonizovani  vokabularom kakav se nije moga čuti u lokalnom parlamentu  ni u vreme kada su se ,svojevremno, ,tamo negde u prvoj deceniji ovog veka, suprotstavljene odborničke grupacije čak i fizički sukobljavale u ovoj istoj sali.

Ivan Matović,lider najbrojnije opozicoine grupacije u Skupštini grada Kraljeva

Bilo bi dobro da se na ovome  danšnjem i završi,  u smislu neprimerenog tona i ponašanja na sednicama lokalnog parlamenta,ali sva je prilika, , da je današnje zasedanje samo ogolilo svu dubinu aktulenih političkih  podela  na “naše i “nihove” kakva se na ovim prostorima ne pamti još od doba bratoubilačkih sukoba ideoloških protivnika tokom II svetskog rata.

Ako čak ni minut ćutanja ,za pre tri dana preminulog književnika Gorana Petrovića,  za koga je, na početku zasedanja zamolio Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta, nije uspeo da utiče na kasniji ton rasprave,onda zaista treba da se svi zabrinemo.

Milan Vučetić ,šef odborničke grupe Srbija protiv nasilja

Ako nas već nije zabrinulo to što nas je preko desethiljada manje u ovom prelepom gradu u odnosu na period od  pre deset godina,onda teško da ćemo uspeti da shvatimo koliko je opasno da se dalje delimo i svrstavamo u nekakve nazovi politčke frontove koji,uzrged budi rečeno, to suštinski nisu.

Posebno,u očitio je, ekstremo složenim geopolitčkim prilikama kada nam se očas posla može destit ,da zauzeti svojim  ,u osnovi, iracionalnim deobama završimo kao talon u kartanju velikih i moćnih.

Nadajmo se da će svi akteri današnjeg zasedanja lokalnog parlamenta , na kome smo pored novog/starog gradonačelnika  dobili i zamenicu gradonačelnika,Kristinu Marković i 11 novih gradskih većnika, imati dovoljno vremena i što je najvažnije volje da se zapitaju da li  može i da li treba i dalje da nastave, ovako kao danas ,da  razgovaraju u Skupštini grada Kraljeva?

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 364

Tagovi: ,

Komentari su zatvoreni.