nedelja, 25. avgust 2019.

„Slučaj mrtvorođenih beba“ u Kraljevu kao paradigma aktuelnog medijskog stanja

Objavljeno: 18.01.2019. | autor: KV Novosti -on line

Danas su, u Skupštini grada Kraljeva , povodom „slučaja“ otkrivenih fetusa mrtvorođenih beba u zamrzivačima Opšte bolnice „Studenica“ iz Kraljeva, gradonačelnik Grada Kraljeva dr.Predrag Terzić , direktor Opšte bolnice „Studenica“ dr. Sic.Zoran Mrvić i Ivica Bogojević ,direktor KJP „Čistoća“ održali zajedničku konferenciju za štampu.

Povod za ovu njihovu zajedničku konferenciju je jučerašnja poplava (dez)informacija i insinuacija u nekim medijima i  na društvenim mrežama otpočeta , prekojučerašnjom, posetom člana Vladine komisije za ispitivanje postupaka državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestalih beba i predsednik UO udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“ Radiše Pavlovića , bolnici u Kraljevu.

On je  ,prema rečima dr.Mrvića  , prilikom te svoje posete  , na neki način, izašao  iz okvira ovlašćenja člana te komisije i svojim ishitrenim i emotivnim reagovanjem u javnosti kreirao ambijent za seriju medijskih tekstova neutemeljenih na činjenicama.

Dr.Zoran Mrvić

A činjenice su ,po rečima direktora Kraljevačke bolnice ,u svojevrsnom pravnom vakumu nastalom u zadnje tri godine kada je  izmenama Zakona o sahranjivanju i grobljima onemogućena praksa koja je važila do  2015 godine da se fetusi  mrtvorođenih beba mogu tretirati jednako kao drugi patoanatomski otpad (tkiva, organi, delovi tela,  i kese sa krvlju) ,najčešće kremacijom u adekvatnim uređajima koji ispunjavaju propisane standarde za tu namenu. Svemu ovome  predhode propisane procedure i ispunjavanje protokola koji za cilj imaju upravo eliminisanje svake sumnje o sudbini mrtvorođenih beba.

I tako, od te 2016 godine , do ovih dana ,u kraljevačkoj bolniici je zbrinuto odlaganjem u  zamrzivače , 13 fetusa mrtvorođenih beba koje prati obimna medicinska dokumentacija uključujući i obdukcione nalaze.

Pomenuti Zakona o sahranjivanju i grobljima predviđa i određene obaveze lokalnih smouprava oko organizovanja ovih poslova a u svom članu 14 i obavezu da se zemni ostatci pokojnika ,pa dakle i mrtvorođenih beba , od izmena 2015 , sahranjuju o trošku „nadležnih organa“ u onim slučajevima kad to ,iz raznih razloga ne može ili ne želi da uradi rodbina. A  u slučaju 13 fetusa u zamrzivačima Kraljevačke bolnice njihovi roditelji su , prilkom saznavanja sudbine svoje dece , pismeno, odbijali da prihvate dalju brigu o fetusu ,tačnije da ga sahrane.

Menadžment Opšte bolnice „Studenica“ nije sedeo skrštenih ruku kada je ova problematika u pitanju već je  ,u više navrata, pismeno, tražio od nadležnih u Gradskoj upravi da se izmenama Odluke o sahranjivanjima i grobljima omogući adekvatno postupanje ,dakle sahranjivanje, fetusa mrtvorođenih beba u skladu sa izmenama Zakona o sahranjivanju i grobljima učinjenim krajem 2015 godine.

I upravo na njihovu inicijativu ,da ne kažemo i pod njihovim pritiskom, Skupština grada Kraljeva je na svojoj ,dvodelnoj, sednici (21i 24.septembra) učinila određene izmene u svojoj Odluci o sahranjivanju i grobljima i omogućila sahranjivanje mrtvorođenih beba ,periodično ,na zato određenom mestu na groblju.

Tim izmenama je obavezano JKP Čistoća da formira Komisiju za sahranjivanje mrtvorođenih beba u čijem sastavu obavezno treba da bude  najmanje jedan lekar i pravnik sa položenim pravosudnim ispitom kako bi se predupredilo svako moguće manipulisanje informacijama o njihovoj sudbini.

Potom su ,po rečima Gradonačelnika grada Kraljeva dr.Terzića ,Odlukom o budžetu za 2019 godinu ,opredeljena sredstva za ove namene a 11.januara ove godine je , po rečima Ivice Bogojevića  direktora JKP Čistoća, Komisija i formirana.

A onda je došlo do već pomenute posete člana Vladine komisije za ispitivanje postupaka državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestalih beba i predsednik UO udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“Radiše Pavlovića Opštoj bolnici „Studenica“ čiji je ,jedan od ishoda, i medijska afera o mrtvorođenim bebama.

Danas smo ostali uskraćeni za odgovor na pitanje da li su izmene Odluke o sahranjivanjima i grobljima učinjene na septembarskoj sednici Skupštine grada Kraljeva primenjljive,  imajući u vidu jedno , 2012 godine doneto, mišljenje Ustavnog suda kojim su osporene brojne odredbe  Odluke o sahranjivanjima i grobljima  Skupštine grada Kraljeva.

Doduše  ovo i jeste više pitanje za stručne službe Gradske uprave a manje za sazivače današnje konferncije za štampu ,ali, po običaju, samostalna  obraćanja javnosti rukovodstva i službi Gradske uprave grada Kraljeva su ređe od kiše u Sahari.

Broj pregleda: 397

Tagovi: ,

Komentari su zatvoreni.