ponedeljak, 06. april 2020.

Skobalj ne haje ni za koronu ni za sneg

Objavljeno: 26.03.2020. | autor: KV Novosti -on line Bez komentara

Da priroda i život u njoj imaju svoje zakonitosti koje se ne menjaju ni u vremenima kada čovečanstvo bije bitku sa pandemijom korona virusa podsetio nas je  naš redovni čitalac Dragan Matović .

Poslao nam je nekoliko fotografija snimljenih danas , na reci Lopatnici , nedaleko od njenog ušća u Ibar , u mestu Bogutovac , kod „Matovića vodenice“, na kojima se vidi da su ovu pritoku , uprkos niskim temperaturama i snegu , zaposela jata skobalja u mrestu.

Skobalj u vreme mresta na Lopatnici (FotoD.M.)

Skobalj se , inače mresti u periodu od kraja marta do maja i to rade polno zrele ribe starosti do 3 godine. On se mresti i u matičnim rekama ali većinski deo riblje populacije ove vrste hrli ka manjim rekama i potocima gde se osećaju sigurnije dok polaže ikru. Prirodni nagon ih tera da plivaju isključivo uzvodno , i u periodu mresta prelaze i one prepreke koje uobičajeno ne mogu preći.

U periodu mresta traje i lovostaj pa su tako ,od danas ,  na svim pritokama Ibra na području grada Kraljeva  , a to su Studenica , Gvozdačka reka, Lopatnica i Ribnica, prisutni ribočuvari preduzeća „Plus sport“ iz Adrana koje se stara za ribarsko područje „Ibar“.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 228