utorak, 30. novembar 2021.

Sistem finansiranja mesnih zajednica u gradu Kraljevu je „zreo“ za promene!

Objavljeno: 20.07.2021. | autor: KV Novosti -on line

Nedavno održanom raspravom u Lopatnici završena je druga  faza realizacije projekta „Informisani gradjani – aktivni ucesnici u planiranju razvoja ruralne infrastrukture“ koga sprovodi udruženje građana „Evropski pokret u Srbiji-Kraljevo“ iz Kraljeva.

Lopatnica

Ove aktivnosti su omogućile da se ,više od stotinu građana, iz tri seoske sredine na teritoriji grada Kraljeva upozna  sa dva, preovlađujuća, modela finansiranja rada mesnih zajednica u Republici Srbiji kao i sa novim,alternativnim, modelom finasniranja mesnih zajednica sprovedenim na teritoriji grada Šapca.

Jedan od njih je linearni i on se primenjuje u 95% opština i gradova .

 Karakteristika ovog modela je da se uloga mesne zajednice svodi na podnošenje zahteva i inicijativa i da nemaju nikakvog uticaja na donošenje odluka, jer se odluke donose u malom krugu ljudi i ne postoje tačno određeni kriterijumi za raspodelu sredstava.

Miločaj

Drugi model finansiranja, koji se trenutno eksperimentalno primenjuje u četiri opštine (uz kombinaciju sa linearnim modelom) je model Programsko projektnog konkursnog finansiranja.

Po ovom modelu raspisuju se konkursi, na kojima učestvuju mesne zajednice i gde se, po unapred datim kriterijumima takmiče idejama i projektima za dobijanje sredstava. Programsko – projektno – konkursni model podrazumeva pisanje projekata koji bi tačno specifikovali problem ili želju meštana za unapređenje lokalne zajednice.

Prednosti ovog modela su: veća uključenost građana i mesnih zajednica u sistem odlučivanja, pa samim tim i veća demokratičnost i transparentnost u trošenju sredstava.

Pored navedena dva modela, u gradu Šapcu je uspostavljen sistem prenosa sredstava od poreza na imovinu fizičkih lica naplaćenog na području svake mesne zajednice do 31. decembra prethodne godine.

Konarevo

Navedeni sistem u gradu Šapcu je uspostavljen je 2016. godine i podrazumevao je neposredno izjašnjavanje građana o izboru projekata koji će se realizovati u tekućoj godini. 2021. godine, ova odluka je izmenjena, zadržan je sistem prenosa sredstava, ali odluku o izboru projekata koji će se realizovati donosi Savet mesne zajednice, uz konsultacije sa građanima. 

Skupovima u seoskim mesnim zajednicama na teritoriji grada Kraljeva predhodila je i izrada   dve  Analize: stanja postojećih mehanizama finansiranja infrastrukturnih projekata na teritoriji grada Kraljeva i primera decentralizacije sprovedenih u drugim opštinama i gradovima.

Analize su ,takođe, projektne aktivnosti sprovedene  tokom prve  faze projekta „Informisani građani – aktivni učesnici u planiranju razvoja ruralne infrastrukture’

One su bile  osnova za sprovođenje kampanje pod nazivom “Razvoj sela po meri nas meštana!“ u okviru koje su i organizovani skupovi u Miločaju, Konarevu i Lopatnici tokom juna i jula meseca ove godine.

Na osnovu  sprovedene javne rasprave i komunikacije sa građanima ,u tri spomenute mesne zajednice,da se zaključiti da građani u seoskim mesnim zajednicama na teritoriji grada Kraljeva smatraju opravdanim pokretanje inicijative za za izmenu sistema finansiranja mesnih zajednica, kako bi se omugućilo da oni sami, preko Saveta mesne zajednice, odlučuju koji projekat će se realizovati u njihovom selu.

Ovaj projekat je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative. Mišljenje izneto u ovom članku je mišljenje autora i ne predstavlja nušno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 241

Komentari su zatvoreni.