petak, 27. maj 2022.

Sećanje na dan kada su nam ubili veru u međunarodno pravo

Objavljeno: 24.03.2022. | autor: KV Novosti -on line

Danas je u Kraljevu,na Trgu Jovana Sarića, kraj spomen-obeležja stradalim u ratovima 1991-1999.godine održan parastos i kratak prigodan umetnički program.Ovome je predhodilo polaganje venaca od strane porodica palih boraca ratova, predstavnika Udruženja porodica palih boraca ratova od 1990. do 1999. godine, delegacije  grada Kraljeva predvođene gradonačelnikom dr.Predragom Terzićem, delegacije Raškog upravnog okruga predvođene načelnikom okruga Nebojšom Simovićem kao i predstavnika Vojske Srbije, Policijske uprave Kraljevo, Udruženja ratnih vojnih invalida grada Kraljeva i drugih udrženja građana.

Parastos su služili sveštenici Eparhije Žičke a kratak prigodan umetnički program su izvele glumice Kraljevačkog pozorišta i Vatrogasni okrestar 27.septembar iz Kraljeva.

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije  je bilo završna faza rata na Kosovu i Metohiji,  trajalo je od 24. marta do 10. juna 1999. godine. Bilo je to  drugo važnije vojno uplitanje NATO-a nakon bombardovanja Republike Srpske u operaciji “Namerna sila” 1995. godine  i najveći vojni sukob na prostoru Srbije i Crne Gore od vremena II svetskog rata.

Od 78 dana, koliko je trajala vazdušna agresija na Jugoslaviju , teritorija Kraljeva  54 dana bila  meta bombardera i krstarećih raketa. Prema podacima Štaba za Civilnu zaštitu Raškog okruga, na teritoriju naše opštine u 172 napada bačeno je više od 600 projektila raznih vrsta i razorne moći, od kojih 30 nije eksplodiralo.

U sredu, 24.III 1999. godine, u 19:45 NATO  snage izvršile su vazdušni napad na Saveznu Republiku Jugoslaviju,a iste večeri izvršen je i prvi vazdušni napad krstarećom raketom na vojni aerodrom Lađevci koji je potom ,25.i 26 marta 199.godine, gađan  sa čak 20 krstarećih raketa .

Za vreme NATO agresije na ratištima širom zemlje, a najviše na Kosovu, stradallo je 41 kraljevčanin.

Tokom bombardovanja, u kraljevačkoj opštini je oštećeno ili uništeno 1.750 objekata. Na području Raškog okruga pogođeno je 2.436 kuća i 1.220 stanova, oštećeno ili u zgarišta pretvoreno 12 škola, 7 zdravstvenih stanica, 2 dečja vrtica i 24 privredna objekta. Uništena su četiri releja, a teško je oštećeno 6 puteva i 20 drumskih i železničkih mostova. Pruga koja Srbiju povezuje sa Kosovom i Metohijom teško je oštećena na 13 mesta.Tokom bombardovanja povređeno je 105 građana na teritoriji Raškog upravnog okruga,  12 je preminulo  od posledica teškog ranjavanja. U kraljevačkoj opštini, u Sovljaku je povređeno 7 lica, u Samailima 3, Cvetkama 2, Jarčujku 5, Vitanovcu 13. U ušćanskom selu Žarče povređeno je 7 lica, dok je u Brveniku jedno lice izgubilo život.

Povodom Dana sećanja  na stradale u NATO agresiji večeras u 20 časova na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu građanima Kraljeva i javnosti Srbije obratiće se Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 179

Komentari su zatvoreni.