ponedeljak, 03. avgust 2020.

Samo centar Kraljeva i naselje „Higijenski zavod“ bez šteta od poplava

Objavljeno: 04.06.2019. | autor: KV Novosti -on line

„Prema prvim ,preliminarnim izveštajima  sa terena na teritoriji grada Kraljeva su poplavljena 434 objekta ,16 mostova je delimično ili u potpunosti oštećeno, oštećene su dve škole i dva vrtića  a  na dvadest putnih pravaca je obustavljen saobraćaj zbog šteta na kolovozima“ rekao je danas , posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije gradonačelnik Kraljeva dr.Predrag Terzić najavljujći za 13 časova novu sednici na kojoj će biti i direktor Zavoda za javno zdravlje i na kojoj će se govoriti o higijensko epidemiološkoj sanaciji terena po prestanku padavina.

Gradonačelnik Kraljeva dr.Predrag Terzić posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije

Najteže stanje je u mesnoj zajednici Sirča u kojoj je oko 80 domaćinstava sa 150 meštana, na putu ka Sirčanskoj banji,ostalo bez jedinog putnog pravca usred rušenja mosta.

Za razliku od poplava 2014 i 2016 kada su bili pogođeni samo pojedini delovi teritrorije grada Kraljeva ,mahom kraj većih reka,ove poplave su pogodile sve krajeve osim užeg centra i naselja „Higijenski zavod“.

Naselje Grdica ranije plavljeno izlivanjem Zapadne Morave ovoga puta je pretrpelo štetu od  rečica Makve i Čađevac koje su,inače, transformisane u odvodne kanale ali ,zbog činjenice da je ,u noći nedelja na ponedeljak ,u ranim jutarnjim satima,za samo tri sata palo 84 litra vode po metru kvadratnom, nisu mogle da apsorbuju svu količinu vode.

Vatrogasci na terenu

One su ,tako u industriskoj zoni „Šeovac“ prouzrokovale štete u poslovnim objektima Fabrike nameštaja i peleta „GIR“,Fabrike kotlova „Radijator“ i Fabrike lake konfekcije ,u izgradnji, turske kompanije „Taypa Tekstil Giyim“ .

Iz obližnjih Adrana je i najveći boj građana ,njih121, koji je zatražio privremenu evakuaciju iz svojih kuća, a Musina reka koja protiče kroz ovo selo i uliva se u Zapadnu Moravu izazvala je, u jednom delu jučerašnjeg dana obustavu saobraćaja na putu Kraljevo-Čačak poplaviviši u potpunosti,do vrhova spomenika, obližnje groblje.

Gradonačelnik Kraljeva dr.Predrag Terzić je rekao da su,za sada,zahvaljujući Goranu Puzoviću iz JP „Srbijavode“  u Kraljevo pristigle radne mašine iz Ćuprije i Kragujevca a očekuje i pomoć i podršku Vlade Srbije u sanaciji posledica ovih katastrofalnih poplava odmah po primarnoj sanaciji terena i evidentiranju šteta.

Na terenu su konstantno pripadnici Sektora za vanredne situacije i Odeljenja za poslove civilne zaštite grada Kraljeva  a građani sve potrebe mogu prijaviti na telefon 1985.

Na pitanje novinara o ispravnosti vode iz gradskog vodovoda gradonačelnik Terzić je rekao da je voda hemiski i bakteriološki ispravna i da se ,kao i uvek,  kontroliše njen kvalitet a u ovakvim situacijama to se radi  i još intenzivnije.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 684

Komentari su zatvoreni.