Monday, 27. March 2023.

Raška, zavičaj koji se ne zaboravlja!

Objavljeno: 26.02.2019. | autor: KV Novosti -on line

U Kraljevu , od 2011 godine , deluje i radi udruženje građana „Stara Pavlica“ koje okuplja kraljevčane poreklom iz Raške. Ovo udruženje je danas , u restoranu „Sunce“ u Kraljevu , proslavilo svoju slavu „Sveti Simeon Mirotočivi“. Domaćin ovogodišnje slave bio je preduzetnik Ivan Pavlović a narednog domaćnistva se prihvatio Ivan Milić , direktor javne ustanove  „ Dečije odmarlište Goč “.

Sa današnje slave UG „Stara Pavlica“

U Kraljevu ,verovatno ,  živi i radi najbrojnija „enklava“ raseljenih Raščana u Srbiji i ujedno najbliža svom zavičaju.Tek osnivanjem ovog udruženja počelo se sa aktivnostima na uspostavljanju  institucionalizovane planirane i koordinirane komunikacije  sa zavičajem ,pored onih ,tradicionalnih,  veza  unutar porodičnih odnosa i pojedinačnih , mahom rodbinskih, kontakata.

 Udruženje „Stara Pavlica“ je, predhodnih godina organizovalo brojne  kulturno- umetničke manifestacije, kojima se želela ostvariti organizovana i trajna veza sa zavičajem. Tako je udruženje, pored nezaobilaznih i nezaboravnih proslava svoje slave„Sveti Simeon Mirotočivi“ i brojnih grupnih izleta u zavičaj  organizovalo humanitarnu prodaju slika Udruženja multipleks skleroze Raškog okruga , promociju knjige „Faktori i pravci regionalnog razvoja Raškog kraja“ Ivane Penjišević, rođ. Sočanac , zbirku pesama „Obešen o sopstveni živac“ Ljubiše Stančića , knjige „Besmrtni Kastro i srbski rod“ Dragoslave Koprivice kojoj su prisustvovali zvaničnici ambasade Kube u Srbiji , promocije  dokumentarnog filma „Ibarska dolina kroz vekove-malo poznate crkve“.. o 30 seoskih crkava na teritoriji bivšeg Studeničkog sreza.Ove promocije su organizovane i u Kraljevu i u Raški.

Nedavno je upriličen sastanak predsednika udruženja Borisa Čolovića i idejnog tvorca formiranja udruženja Slaviše Stančića sa predsednikom opštine Raška Ignjatom Rakitićem na kome je bilo reči o modelima saradnje  ovog udruženja i Raške kao lokalne samouprave u mnogim oblastima a posebno na polju kulturno-umetničkih aktivnosti.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 1057

Komentari su zatvoreni.

Pansion i Dresura Pasa Alabai Don Markon – Kraljevo

Стране

Стране