sreda, 06. decembar 2023.

Prvo „Zlatno slovo Dejana Vukićevića” dodeljeno Oliveri Nedeljković iz Čačaka

Objavljeno: 05.10.2023. | autor: KV Novosti -on line

U kraljevačkoj  Narodnoj biblioteci “Stefan Prvovenčani” danas je dodeljeno novoustanovljeno prizanje za bibliotečku delatnost „Zlatno slovo Dejana Vukićevića”.

Ustanovljenje ovog značajnog priznanja koje nosi ime pokojnog doktora Dejana Vukićevića,jednog od vodećih bibliotekara u Srbiji, koga je smrt zatekla na poslovima rukovodioca Odeljenja posebnih fondova u Narodnoj biblioteci Srbije, inicirala je njegova porodica a institucionalno je podržala Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva.

Novoustanovljeno priznanje za bibliotekare“Zlatno slovo dr.Dejana Vukićevića“ (fotogarfije I.Spasojević)

Ovo je sasvim razumljivo ako se zna da je dr. Vukićević svoju karijeru bibliotekara  započeo  u kraljevačkoj biblioteci „Radoslav Vesnić“ (danas NB „Stefan Prvovenčani“) u Kraljevu, prošavši u njoj sve faze u razvoju jednog bibliotekara od inventarisanja, rada na pozajmnom i naučnom odeljenju, do složenih poslova kao što su alfabetska i stručna katalogizacija, stručni nadzor u okviru matičnih poslova i vođenje nabavne politike biblioteke.

Dr. Vukićević je bio jedan od vodećih bibliotekara u Srbiji,o čemu  svedoče i prestižne nagrade iz oblasti bibliotekarstva, poput nagrade “Janko Šafarik”, kao i učešća na više naučnih skupova u zemlji i inostranstvu. Autor je  dvanaest   stručnih monografskih publikacija, a osmislio je i postavio pet veoma zapaženih izložbi sa katalozima i propratnim tekstovima.

Sa dodele priznanja u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu

O nagradi „Zlatno slovo Dejana Vukićevića” danas je govorila  magistar Gordana Đilas, bibliotekarka savetnica u Biblioteci Matice srpske, koja je i predsedavala žirijem za dodelu novoustanovljenog priznanja.Pored nje u žiriju su bile i Dragana Milunović, Emilija Dimovska, Nataša Antonijević i Katarina Jablanović.

Prvo “Zlatno slovo Dejana Vukićevića” dodeljeno je Oliveri Nedeljković, bibliotekarki savetnici Odeljenja za zavičajnu zbirku i legate u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis” u Čačku.

Čarna Vukićević uručuje priznanje Oliveri Nedeljković

Oliveri je nagrada  dodeljena za postavku pod nazivom „Srpska poezija XX veka u fondovima Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis”, priređenu u okviru Muzeja poezije, projekta koji je realizovan u čačanskoj biblioteci povodom šezdesete godišnjice manifestacije „Disovo proleće”.

Nagradu koja se sastoji od zlatnika sa imenom Dejana Vukićevića i njegove knjige „Non imprimatur”, Oliveri Nedeljković uručila je Čarna Vukićević, kćerka Dejana Vukićevića.

Jasminka Marković,direktorka kraljevački biblioteke

Na početku današnje ceremonije dodele priznanja  “Zlatno slovo Dejana Vukićevića”, upriličene u okviru VI Žičkog sabora bibliotekara, čija je tema „Nacionalne profesionalne i književne nagrade u bibliotekarstvu Srbije i izdavačka delatnost biblioteka”, prisutnim bibliotekarima obratili su se: Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva ,za kulturne manifestacije, Jasminka Marković, direktorka kraljevačke biblioteke i Mladen Vesković, viši savetnik u Sektoru za savremeno umetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Republike Srbije

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 284

Tagovi: , , ,

Komentari su zatvoreni.