subota, 19. oktobar 2019.

Prva , oslobađajuća , presuda za „Aferu zemljotres“ u Kraljevu

Objavljeno: 04.04.2019. | autor: KV Novosti -on line

Danas je Sudsko veće Višeg suda u Kraljevu, kojim je predsedavao sudija Miroljub Vujović, posle sedam godina suđenja,  donelo prvostepenu oslobađajuću presudu za 15 optuženih u aferi oko obnove porušenih kuća i drugih objekata u Kraljevu posle zemljotresa koji je 3.novemra 2010 godine zadesio ovaj grad.

Sa jedne od prvih sednica Gradskog štaba za vanredne situacije grada Kraljeva u novembru 2010 godine

Ovom presudom 15 optuženih na čelu sa  bivšim gradonačelnikom Ljubišom Simovićem oslobođeno je svih optužbi za dela “ zlupotrebe službenog položaja, zloupotrebe od službenih lica i prevare zarad pribavljanja protivpravne koristi sebi i drugima“.

Komisija veštaka Zavoda za sudsko veštačenje iz Novog Sada, utvrdila da investitor, grad Kraljevo čak   duguje  izvođačima radova oko 20 miliona dinara.

Pored bivšeg gradonačelnika Simovića oslobođeni su i  Branko Đoković, nadzorni organ,  kao i odgovorna lica ili vlasnici konzorcijuma firmi koje su izvodile radove: Milan Mirković, Vesna Blagojević, Radoslav Veljović, Dragan Vučićević, Gordan Lešević, Milutin Pavlović, Milutin Rebrinović, Saša Veljović, Milan Šekularac, Jovica Binić, Gojko Bojović, Zoran Jančić i Dragan Jančćić.

11.maja 2013 godine,na području Kraljeva i drugih gradova ,uhapšeno je, kako je rekao tadašnji direktor policije Milorad Veljović, 16 lica na čelu sa bivšim gradonačelnikom Kraljeva Ljubišom Simooviće, za, kako je tada saopšteno, „zloupotrebe kojim su oštetili budžet grada Kraljeva u iznosu od više miliona evra“

„Pravda je pobedila ,posle sedam godina suđena “ rekao je posle izricanja presude bivši gradonačelnik Simović dodavši da „ iako je bilo kakvih prekršaja ,oni su učinjeni u okolnostima vanredne situacije i naše prevelike želje da, što pre,obnovimo porušene objekete“.

Sirča,novembar 2010

U zemljotersu koji je  novemra 2010 godine zadesio Kraljevo stradalo je dvoje ljudi, hiljade objekata su bile više ili manje oštećeni a ,u prvoj godini obnove sagrađeno je 465 ,novih, montažnih kuća,više hiljad aih je saniranoa a oko osamdeset hiljada kraljevčana je dobilo veću ili manju pomoć u novcu ili građevinskom materijalu.

Broj pregleda: 414

Komentari su zatvoreni.