ponedeljak, 03. avgust 2020.

Prekini snimanje!

Objavljeno: 31.01.2020. | autor: KV Novosti -on line

Zašto je   danas zabranjeno fotografisanje i snimanje na sednici Saveta za zaštitu i unapređenje životne sredine grada Kraljeva?

U Kraljevu je , danas , održana šesta sednica Saveta za zaštitu i unapređenje životne sredine , radnog tela koga je formiralo Gradsko veće decembra 2017 godine koja će , sigurno je , ostati zapamćena po nesavkidašnjem presedanu vezanom za javnost rada.

Vladimir Lazarević , član Gradskog veća i predsednik Saveta za zaštitu i unapređenje životne sredine je ,danas, usmenom zabranom članu Saveta  imenovanom decembra 2017 godine iz reda predstavnika udruženja civilnog društva , na samom početku sednice , zabranio fotografisanje i snimanje sednice Saveta uz obrazloženje da je za tako nešto potrebna predhodna najava i dobijanje dozvole. Izostalo je , pri tom , bilo kakvo navođenje propisa na koji seLazarević  poziva pri izricanju takve zabrane a do pisanja i slanja  ovog izveštaja izostao je i njegov odgovor na , sms-om  upućeno pitanje da navede pravni osnov za takvu zabranu.

Ovo radno telo , nije , istine radi ,ni za predhodnih pet svojih sednica , slalo pozive medijima da prate njegov rad ali  je ,zahvaljujući činjenici da su u njegovom sastavu i članovi Saveta predstavnici civilnog sektora grada Kraljeva , javnost bivala , kako tako informisana o njegovom radu. Neke od tih izveštaja objavljivali smo i na našim stranicama.

Sa sednice Saveta za zaštitu životne sredine iz vremena kad se smelo fotografisati-8.april 2019 godine

Nezahvalno  je , na osnovu predloženog dnevnog reda , zaključiti šta je bio povod za ovakvu reakciju predsednika Saveta ,člana Gradskog veća inače upošljenika  u Zavodu za javno zdravlje Kraljevo.

Ne bi bilo dobro da je to treća , predložena, tačka  dnevnog reda – Upoznavanje članova Saveta sa stanjem kvaliteta vazduha u Gradu Kraljevu . Uostalom ,  zabrana  fotografisanja i snimanja sednice  zbog ovoga je  ,verovatno, bespredmetna jer je Izveštaj ustanove u kojoj Lazarević radi javan , dostupan na sajtu ustanove i grada Kraljeva a i distribuiran je medijima iz Gradske uprave.

A po tom , poslednjem Izveštaju  broj 114  30.01.2020 godine dati su rezultati merenja sadržaju frakcija PM10 suspendovanih čestica u vazduhu  zabeleženi  na jedinom mernom mestu u gradu , kod Policijiske uprave u ulici Vojvode Putnika. Zbog  mogućnosti mernog uređaja i metodologije obrade očitanih podataka   rezultati merenja kvaliteta vazduha saopštavaju  se sa zakašnjenjem od tri dana pa je tako u periodu od 1. do 27 januara u Kraljevu bilo čak dvadeset dana sa indeksom kvaliteta vazduha jako zagađen , sa rekordnih, negativnih 366,85 μg/m3 zabeleženih u nedelju 26.januara.

Izveštaj o aero zagađenju za period 1.1.-27.1.2020.godine

Ovo , svakako, obesmišljava meru obaveštavanja javnosti od strane nadležnih gradskih službi o stanju kvaliteta  vazduha sa preporukama stanovništvu o merama predostrožnosti.

Zato nam se , do dobijanja odgovora od gospodina Lazarevića, o razlozima zabrane  fotografisanja i snimanja sednice Saveta za zaštitu i unapređenje životne sredine , kao mogući razlog nameće njegova potreba da se pridruži ,već pokrenutoj kampanji od strane gradonačelnika Kraljeva dr.Predraga Terzića o navodnom dezinformisanju javnosti o merenju aero zagađenja u Kraljevu od strane dnevnog lista Danas ,koga je on ,nazvao „Đilasovim biltenom“.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 395

Komentari su zatvoreni.