subota, 11. juli 2020.

Predložene restriktivne mere i preporuke za suzbijanje korone u Kraljevu

Objavljeno: 30.06.2020. | autor: KV Novosti -on line Bez komentara

Posle registrovanja 30 novoobolelih na teritoriji grada Kraljeva, u proteklih 48 časova,  sa jednim smrtnim ishodom  i sa trendom pogoršanja, Štab za vanredne situacije grada je,na preporuku Zavoda za javno zdravlje, utvrdio predlog mera i preporuka za suzbijanje nastanka i širenja zarazne bolesti COVID-19.

Taj predlog od 15 tačaka prosleđen je  ministru   zdravlja, Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Kriznom štabu za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na nivou države, na razmatranje i davanje saglasnosti.

Konferencija za štampu pred zgradom Skupštine grada 26.juna 2020

Kraljevo će pristupiti sprovođenju predloženih epidemioloških mera odmah po dobijanju traženih saglasnosti.

Predložene su sledeće mere:

1.Zabranjuje se okupljanja više od 5 osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od 2 metra i odgovarajuće mere  zaštite (nošenje zaštitne maske i/ili vizir i rukavica).

2.Zabranjuje se organizovanje svečanosti (svadbe, rođendani, proslave, krštenja i sl.) kao i sportske  i druge manifestacije zabavnog karaktera  (koncerti, utakmice i sl.)

3.Ograničiti rad ugostiteljskih objekata (kafića, barova, restorana, hotela / hotelskih restorana, kladionica koje pružaju ugostiteljske usluge, i sl.) na teritoriji grada Kraljeva na period od 7 do 20 časova.

4.Rad  ugostiteljskih objekata prilagoditi tako da broj osoba za stolom ne može biti veći od dvoje uz poštovanje obavezne distance od 2 metra između stolova. Broj osoba u objektu treba ograničiti tako da je moguće obezbediti udaljenost od najmanje  dva metra od drugih osoba u svim pravcima. Svi zaposleni  su u obavezi da nose maske i/ili vizire i rukavica, dok su poslodavci dužni da obezbede adekvatna sredstva za  dezinfekciju  ruku  koja će biti  lako dostupna. Na ulazu u objekat postaviti dezo-barijere sa odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom po preporukama Ministarstva  zdravlja  Republike  Srbije. U samom objektu potrebno je što češće sprovođenje dezinfekcije. U toaletima obezbediti tečni sapun i papirne ubruse.

5.U  svim obrazovnim ustanovama (predškolskim, školskim i visokoškolskim) odložiti okupljanja (dodela svedočanstva, diploma i drugih skupova). Prijemne i druge ispite, kao i upis učenika u obrazovnim ustanovama potrebno je organizovati uz primenu svih mera zaštite (fizička distanca od 2 metra, nošenje maske i /ili vizira i rukavica).

6.U zatvorenom prostoru (javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni objekti, kladionice i druge radne organizacije) uvesti obavezno nošenje maski i/ili vizira uz redukovanje broja ljudi na određenom prostoru kako bi se distanca od 2 metra ispoštovala. Preporuka je da u ovim objektima ukoliko postoje kafeterije / menze i slični prostori gde se prodaju i služe voda, sokovi ili hrana, ne rade do daljnjeg kako bi se smanjilo okupljanje većeg broja osoba na jedom mestu i skratilo vreme boravka u zatvorenim prostorima. Rad tržnih  centara  je moguć uz poštovanje zabrane okupljanja  ljudi, uz obavezno poštovanje fizičke distance u lokalima i drugim objektima unutar tržnog centra.

7.U javnom  prevozu (gradski, međugradski, i drugi organizovani prevoz) obavezno je nošenje zaštitne  maske i/ili vizira (vozači, redari, kontrolori i putnici) uz redovno provetravanje i dezinfekciju  vozila. Licima bez zaštitne maske se zabranjuje ulaz  vozilo javnog prevoza ili organizovanog prevoza. Broj i raspored putnika u vozilu treba da je takav da omogućava propisanu udaljenost među njima od najmanje  jedan metar. Vozači taksi vozila su u obavezi da imaju adekvatnu zaštitu (nošenje maski i rukavica) uz postavljanje  zaštitne  pregrade radi distanciranja od putnika u vozilu, kao i čestih provetravanja i dezinfekcija vozila.

Dezinfekcija Trga Srpskih Ratnika

8.Zabraniti rad otvorenih bazena, „SPA“ i „Wellness“ centara.

9.Preporuka  je da vrtići i predškolske ustanove sprovedu sve mere zaštite u skladu sa uputstvima nadležnog ministarstva. Preporuka roditeljima je da čuvanje dece organizuju mimo vrtića, osim ako radne obaveze roditelja  to ne dozvoljavaju.

10.U parkovima, dečjim i sportskim igralištima i tokom vežbanja na otvorenom prostoru, dozvoljeno je okupljanje do 5 osoba. Ne preporučuje se  boravak u grupi koju čini više više od 5 osoba, osim ako ne žive u istom domaćinstvu i u kojem inače ne primenjuju meru fizičkog  distanciranja.

11.U  verskim objektima, i prilikom verskih  obreda ( krštenja,  pričešća, venčanja, opela i dr.) sprovoditi sve mere lične zaštite.

12.Rad kozmetičkih, frizerskih salona, salona lepote, „fitness“ centara i teretana organizovati uz sprovođenje svih mera zaštite od strane zaposlenih (nošenje zaštitne maske, vizira i rukavica).

13.U svim objektima javne namene (javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni centri i drugi) potrebno je sprovoditi čestu dezinfekciju – minimum jednom dnevno odgovarajućim dezinfekcionim sredstvima po preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

14.Preporuka da se u stambenim zgradama sprovodi minimum jedanput dnevno dezinfekcija zajedničkih prostorija uz upotrebu adekvatnih dezinfekcionih sredstava po preporuci Ministarstva zdravlja RS (ulaza, hodnika, stepeništa, liftova, podruma, vešernica i sl.)

15.Preporuka javno komunalnim preduzećima je da sprovode što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu adekvatnih dezinfekcionih sredstava po preporuci Ministarstva zdravlja RS.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 372