ponedeljak, 26. februar 2024.

          Počeo  XIII Strit art festival  u Kraljevu

Objavljeno: 21.08.2023. | autor: KV Novosti -on line

 Izradom murala na više lokacija u Kraljevu ,danas je počeo  Strit art festival koji će trajati do subote 26.avgusta. Fasade će ukrašavati Vuk Đurić Endo, Maja Stojanović Zmaja, Aleksandar Glibetić Pibo i Katarina Stevanović  Kaća. Učenici Umetničke škole sa profesorkom Alisom Matović oslikavaće brod na dečjem igralištu pored Ibra.Po tradiciji ,godinama unazad, festivalom pod nazivom „Street art“ Kulturni centar „Ribnica“ iz Kraljeva zaokružuje svoj letnji ciklus aktivnosti.

Sa prvog Street art festivala

„Street art“ festival  je koncipiran kao mesto okupljanja mladih stvaralaca koji svoja dela stvaraju na javnim mestima i na javnim površinama. Ovaj vid stvarlačkog izražavanja biva, zadnjih godina, širom sveta sve više podržavan od lokalnih vlasti kako bi se kreativnost mladih stvaralaca  usmerila ka osmišljenom ,planskom i estetski oblikovanom oslikavanju  onih delova javnih površina koje ,obično, svojim izgledom ruže taj prostor.

Ovaj vid stvaralaštva već trinaest godina uživa podršku lokalnih vlasti , kada je na inicijativu Dimitrija Jovanovića, tadašnjeg direktora Kulturnog centra „Ribnica“ počelo plansko i organizovano  oslikavanje velikih zapuštenih fasada zgrada u Kraljevu , u čemu su  učestvovali i ,tadašnji, studenti Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu predvođeni docentom Miroslavom Lazovićem. Tako je Kraljevo,tokom godina,  postalo svojevrsna galerija na otvorenom sa više od stotinu oslikanih murala na zgradama i drugim javnim površinama

                                                   PROGRAM XIII STREETART FESTIVALA

U četvrtak, 24. avgusta u 19 časova, u dvorištu Francuske kuće biće otvorena izložba fotografija „To je bilo neko lepše i srećnije vreme” Dragana Teodorovića Zeka. Istovremeno će biti predstavljena i fotomonografija za koju su tekstove napisali Petar Peca Popović, naš poznati rok kritičar i Borisav Bora Đorđević, pevač i frontmen „Riblje čorbe“.

U muzičkom programu učestvuju Dragan Urošević Uroš i Darko Spasić, gitarski duo grupe  Epilog. Na repertoaru su neki od najvećih rok hitova strane i domaće muzike.

Narednog dana, 25. avgusta, na istom mestu u 18 časova je koncert pod nazivom „Klasika za najmlađe”. Repertoar interaktivnog koncerta za bebe i decu čine kompozicije klasične muzike, pažljivo birane i prilagođene uzrastu, ali i dečje pesmice uz koje deca i roditelji mogu da igraju.

Numere izvode Milijana Zolotić Simić, diplomirana violinistkinja i autorka programa, i pijanista Boris Škapik, koji će decu upoznati sa svojim istrumentom i animirati ih da sami proizvedu ton.

Program namenjen najmlađim sugrađanima nastavlja se od 19 časova i 30 minuta na Trgu srpskih ratnika. U klovnovsko-žonglerskoj predstavi Kinetrop teatra učestvuju Goksi, Horhe i klovnica Kokica.

Nakon programa za decu, od 21 čas na trgu je koncert pop-rok grupe Neverne bebe, regionalne koncertne atrakcije, koja ove godine obeležava trideset godina postojanja i rada. Posetioci će imati priliku da čuju nove pesme, sa osmog studijskog albuma „Hodaj”, objavljenog krajem prošle godine u izdanju PGP RTS-a.

Festival se završava u subotu, 26. avgusta koncertima dva benda na Trgu srpskih ratnika. Koncert benda Elemental počinje u 20 časova,

a zatim u 22 časa nastupa Mile Kekin i bend u okviru regionalne promotivne turneje povodom Kekinovog drugog solo albuma „Nježno đonom”. Svi programi Strit art festivala su besplatni za publiku. 

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 338

Komentari su zatvoreni.