petak, 28. februar 2020.

Održana XII „Projada“ u Ratini kod Kraljeva

Objavljeno: 14.09.2019. | autor: KV Novosti -on line

Danas je , Ratini kod Kraljeva, po dvanaesti put za redom, održano takmičenje kulinara u pripremanju proje i drugih tradicionalnih  jela koja se prave  od kukuruznog brašna. Kulinari  su se takmičil u četiri kategorije: spremanju proje, projare (proja sa dodacima), kačamak i drugih  starih srpskih jela.Prateći deo ove kulinarske smotre je i  XXXIII  „Smotra dečijeg  narodnog stvarlaštva“ na kojoj su nastupila brojna kulturno –umetnička društva sa svojim najmlađim ansamblima.

Ovogodišnja XII „Projada“  nije, uprkos dobroj organizaciji i lepom vremenu,oborila prošlogodišnje rekorde u broju takmičara i broju posetilaca ali to ,nije uticalo na elan takmičara kao ni na uobučajenu jagmu posetilaca,od štanda do štanda, u degustiranju izloženih specijaliteta.

Takmičarski štandovi na „Projadi“ u Ratini

 Odmah po završetku zvaničnog dela otvaranja brojni posetioci „Projade“ nastavili su , ranije započete, obilaske  takmičarskih štandova  ne hajući mnogo za rad i odluke žirija. Mi ih ,evo, podržavamo u tome i konstatujemo da su svi učesnici današnje kulinarske smotre u Ratini zaista šampioni u spravljanju jela od kukuruznog brašna a u medaljama će ,ionako, uživati njihovi dobitnici.

Degustacija je počela …

Ove godine,čak troje domaćih takmičarki  , iz Ratine ,ponelo titulu šampiona ,u kategoriji najbolje pripremljene proje Nataša Jovanović iz Ratine,u kategoriji projare Zagorka Radojević  i u kategoriji najbolje skuvanog kačamaka Gordana Ilić takođe iz Ratine .Šampionski pehar u konkurencij pripremanja starog ,tradicionalnog jela,ove godine, pripao je Vučković Jani iz Vrbe  dok je za sveobuhvatnog pobednika XII smotre u pripremanju proje i drugih tradicionalnih  jela koja se prave  od kukuruznog brašna proglašena ekipa sela Milakovac.

Recimo, na kraju da su idejni tvorci  i utemeljivači ove zaista vredne  smotre kulinarskih veština u pripremanju jela na tradicionalan način Zoran Vukadinović , nekadašnji čelnik Mesne zajednice Ratina i grada Kraljeva i  profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda  dr.Miladin Ševarlić.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 206

Komentari su zatvoreni.