četvrtak, 09. juli 2020.

Nova gasna kotlarnica u Kraljevu jača kvalitet životne sredine

Objavljeno: 19.03.2020. | autor: KV Novosti -on line

Puštanjem u rad  kotlarnice  kontejnerskog tipa , u koju su ugrađena 4 kondezaciona kotla sa po 300 kW , ukupne snage 1,2 MW u naselju Higijenski zavod  Javno energetsko preduzeće „Toplana“ iz Kraljeva je nastavilo svoje  aktivnosti na zameni mazuta  prirodnim gasom koji spada u grupu ekološki prihvatljivih goriva.

Nova gasna koltlarnica za čiju gradnju i priključenje na mrežu je utrošeno oko 16 miliona dinara , funkcioniše već dvadesetak dana a skromna svečanost njenog zvaničnog puštanja u rad , planirana za početak ove nedelje je odložena zbog vanrednog stanja.

Novi gasni kotlovi

Ona je sagrađena u urbanizovanom naselju „Higijenski zavod“  gde je , do pre neki dan , funkcionisala stara kotlarnica sa  dva kotla na mazut snage 850 kW koji su godišnje , za zagrevanje dela ovog naselja, trošili oko 140.000 litara mazuta.

Kotlarnica i veći deo daljinskog sistema grejanja u ovom naselju izgrađeni su pre više od četrdeset godina  a kotlovi su,zadnji put menjani, pre dvadeset godina.

 Novom kotlarnicom , pored nesumljivog pozitivnog doprinosa smanjivanju zagađenja vazduha , biće obezbeđeno stabilnije i kvalitetnije zagrevanje prostora kroz  povećanje stepena korisnosti sistema za 20%.

Gasna kotlarnica u naselju Higijenski Zavod

Posle ovoga, u Kraljevu , je ostala  još samo jedna kotlarnica na mazut ,  u naselju  „Zelena Gora“ čija je instalisana snaga manja od 10% ukupnih energetskih kapaciteta gradskog sistema daljinskog grejanja

Da su u ovom kraljevačkoj „Toplani“ posvećeni unapređenju  sopstvenog poslovanja kroz jačanje društveno odgovornog ponašanja, na svoj način, svedoči i inicijativa Nadzornog odbora preduzeća upućena osnivaču da im dozvoli izmene u Statutu koje će im omogućiti da pored toplotne, proizvodi i električnu energiju i toplu vodu sistemom kogeneracije.

Ova inicijativa je već dobila podršku Gradskog veća pa se očekuje da će tu istu podršku dati i Skupština grada na svojoj,prvoj,narednoj sednici.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 208

Komentari su zatvoreni.