petak, 26. februar 2021.

Nastavlja se trend smanjenja broja zaraženih u Kraljevu

Objavljeno: 20.01.2021. | autor: KV Novosti -on line

Za proteklih sedam dana u Kraljevu je,dvema metodama, testirano 1.887 građana od kojih je kod njih 335 registrovano prisustvo virusa    SARSCoV-2  što je 17,7 odsto od ukupnog broja testiranih.

Zaključno sa današnjim danom ,a od početka epidemije ,marta prošle godine u Kraljevu je registrovano 10.606 građana a ukupan broj preminulih je,za proteklih sedam dana uvećan za 3 nova smtrna slučaja pa je dostignuta ukupna brojka od 170 preminulih od početka epidemije.

Da bi nam bilo jasnije koliko je to značajno smanjenje u odnosu na tragične decembarske dane valja se podsetiti da je samo u jednom danu, 9.decembra 2020 godine,zabeleženo 273 slučaja novozaraženih a da je ukupan broj preminulih u tom istom mesecu uvećan za čak 73 smtrna slučaja.

Kad stigne još vakcina biće i masovne vakcinacije u Kraljevu

„1.800 doza kineske Sinofarm vakcine stiglo je ,pre dva dana u Kraljevo, očekuje se pristizanje kontigenta ruske vakcine pa će,masovna vakcinacija u Kraljevu, u za to preuređenom delu Hale sportova u Ribnici, otpočeti za koji dan“ rekao je na današnjoj zajedničkoj konferenciji za štampu Gradskog štaba za vanredne situacije i Doma zdravlja  gradonačelnik Kraljeva dr.Predrag Terzić.

Sa današnje zajedničke kzš u Kraljevu

Lokalna samouprava i javna preduzeća obezbediće svu potrebnu logistiku za preuređenje dela Hale sportova za masovnu vakcinaciju a ovaj prostor,fizički odvojen od dela Hale koga koriste sportisti,treba da,uz adekvatnu organizaciju,omogući vakcinisanje većeg broja građana u jednom danu nego što bi to bilo moguće u postojećim prostorijama zdravstvenih ustanova.

Posebno je važno da tako veliki prostor omogućava efikasnu vakcinaciju bez  kaontakata između vakcinisanih i nevakcinisanih građana.

U Kraljevu su,inače,pre tri nedelj,Fajzerovom vakcinom  vakcinisani štićenici i osoblje Gerontološkog centra u Mataruškoj Banji kao i deo zdravstvenih radnika, pa će oni danas i sutra biti revakcinisani.

Juče i danas biće vakcinisano, Sinofarmovom vakcinom,  oko 250 građana Kraljeva koji su se predhodno prijavili za vakcinaciju preko sajta E uprave.

dr.Mirjana Krčevinac

Dr.Verica Đukić,epidemiolog Zavoda za javno zdravlje,dokorka Mirjana Krčevinac direktorka Doma zdravlja a i gradonačelnih Kraljeva dr.Predrag Terzić su ,na dananjoj konferenciji za štampu, ponovili apel da se što veći broj građana Kraljeva prijavi za vakcinaciju.

Naglašavajući da je pitanje izbora vakcine bespotrebno uzburkalo strasti u delu javnosti jer je svaka od dostupnih vakcina prošla odgovarajuću proceduru sertifikacije i registracije od strane nadležnih stručnih i državnih organa, istakli su da je vakcinacija jedini pravi izbor koji omogućava zaštitu većeg dela populacije i izlaz iz postojećeg stanja koje ozbiljno parališe ekonomiju i funkcionisanje zajednice.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 185

Komentari su zatvoreni.