ponedeljak, 18. januar 2021.

Novogodisnja cestitka

Mobilne protivplavne brane za odbranu od „ćudi Zapadne Morave“ dopremljene u Kraljevo

Objavljeno: 23.12.2020. | autor: KV Novosti -on line

U Kraljevo je danas dopremljena prva tura od 200 metara mobilnih protivplavnih  brana koje su ,kroz projekat „EU za Srbiju otpornu na katastrofe“,obezbedili Evropska unija i Kancelarija za javna ulaganja Vlade Srbije.

Planirano je da se za potrebe unapređenja sistema odbrane od poplava kritičnih mikrolokacija sliva Zapadne Morave,kome gravitira 18 lokalnih samouprava,nabavi još 600 metara ovih brana čija je ukupna vrednost 200.000 evra.

Mobilne protivplavne brane su,na više lokacija u Srbiji ,u periodu posle katastrofalnih poplava iz 2014 godin,pokazale svoju prednost u odnosu na odbranu džakovima punjenim peskom. One se lako montiraju i skidaju, sa relativno malim brojem operativaca, za neuporedivo kraće vreme i obezbeđuju kvalitetniju zaštitu infrastrukture i ljudskih života.

Predviđeno je,inače,da tokom četvorogodišnjeg trajanja ovog projekta u Srbiji, u sektore zaštite životne sredine i civilne zaštite bude uloženo 14.099.996 evra u unapređenje infrastrukture u ova dva sektora, nabavku opreme i ulaganje u ljudske resurse.

Pored ovih mobilnih brana u Kraljevu,tačnije u selu Rudno smeštenom na obroncima Golije,biće,tokom realizacije ovog projekta, izgrađen i opremljen prvi trening centar za obuku pripadnika civilne zaštite u oblasti prevencije, reagovanja i otklanjanja posledica prirodnih i drugih katastrofa.

Ovo je i svojevrsno priznanje za sve dosadašnje aktivnosti Odeljenja za poslove civilne zaštite Gradske uprave grada Kraljeva kojeje, pored ostalog, ,još 2014 godine, bilo jedan od inicijatora novog koncepta udruživanja resursa javnih uprava lokalnih samouprava u Srbiji u regionalne organe  za poslove civilne zaštite koji ne slede postojeće administrativne podele lokalnih samouprava ,nego u svojoj organizaciji prate prirodne granice rečnih slivova.

Novi koncept organizovanja delova javnih uprava,omogućen izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi,iz juna 2018 godine,omogućio je da se novembra 2019 godine,predloži Sporazum o saradnji u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i poslova razvoja civilne zaštite gradova i opština u slivu Zapadne Morave.

Tim sporazumom je i predviđeno da sadašnji „Dom Gradske uprave na Rudnu“  bude renoviran u novi regionalni trening centar za obuku pripadnika civilne zaštite u oblasti prevencije, reagovanja i otklanjanja posledica prirodnih i drugih katastrofa.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 201

Komentari su zatvoreni.