ponedeljak, 21. juni 2021.

Loza je simbol života a „Prijateljstva za nova vremena“ iz Kraljeva su simbol saradnje !

Objavljeno: 01.09.2020. | autor: KV Novosti -on line

Današnjim postavljanjem Spomen ploče koja treba da informiše posetioce sedišta  redakcije časopisa „Povelja“ da  loza koja , od 2009.godine, krasi ovaj vredan kulturno istorijiski spomenik smešten u centru Kraljeva potiče od čuvene ,dokazano, nastarije vinove loze na svetu, iz Maribora nastavljeno je obeležavanje jubileja  kraljevačkog uduruženja „Prijateljstva za nova vremena“.

Jedan od osnivača udruženja Hadži Momir Bakračević

Udruženje građana „Prijateljstva za nova vremena“ osnovano je , pre petnaest godina u Kraljevu sa ciljem da obnovi ranije stečene veze i prijateljstva  između grada na Ibru i nekolicine gradova iz nekadašnje Jugoslavije i inostranstva , rekao nam je , danas Hadži Momir Bakračević, koji je , uz Zorana Bojanića i Miroslava  Majstorovića,  jeda od  osnivača udruženja.

Burne godine raspada Jugoslavije,obeležene  sankcijama  i ratovima  na njenim prostorima, u zapećak su potisle komunikaciju i saradnju između gradova i opština tadašnje države ali i saradnju sa lokalnim samoupravama iz inostranstva što je,inače, bila praksa mnogih jugoslovenskih  gradova karakteristična za predhodni period.

Tako je Kraljevo negovalo i razvijalo specijalne veze sa  Mariborom iz Slovenije, Plužinama iz Crne Gore, Goraždem iz Bosne i Hercegovine, Lodom iz Izraela, Zelenom Gorom iz Poljske, a početkom ovog veka tom spisku je pridodat i francuski grad Sen Foa.

Svedočanstvo o poreklu loze

Velikim angažovanjem uduruženja „Prijateljstva za nova vremena“ ta saradnja je ,za sada, obnovljena i unapređena sa svim pobrojanim gradovima osim sa izraelskim Lodom a što će se, sigurno je, uskoro desiti. Udruženje je postalo prepoznatljivo u Kraljevu ali i šire kao  inicijator i suorganizator manifestacije „Maturski ples“ i četvorostruki domaćin Dana srpske kulture u Istri.

Sedište časopisa Povelja ukrašeno najstarijom lozom na svetu

Loza pomenuta na početku teksta doneta je i zasađena u Kraljevu 2009 godine kao izdanak svetski poznate mariborske „Stare trte“, sorte modra kavčina, koja je , rekli smo to već, od 1972 godine, naučno dokazano najstarija vinova loza na svetu što je potvrđeno i 2004 godine upisom u Ginisovu knjigu rekorda. Loza se dobro primila i širi se krovom i  verandom nekadašnje kuće Zorke Adžić koja je ,od 1974 godine, pod zaštitom države i u kojoj su ,decnijama unazad , bile smeštene neke od gradskih ustanova kulture a sada je u njoj sedište  redakcije časopisa „Povelja“ koja radi  u okviru Gradske biblioteke „Stefan Prvovenčani“.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 409

Komentari su zatvoreni.