nedelja, 25. avgust 2019.

Kraljevo obeležilo 137.imendan grada.

Objavljeno: 19.04.2019. | autor: KV Novosti -on line

Svečanom akademijom održanom danas, u Sali  gradske uprave, u Kraljevu je obeležen 137-i imendan  u znak sećanja na 19.april 1882 godine kada je Kralj Milan Obrenović, neposredno posle svog  proglašenja za kralja i miropomazanja u manastiru Žiča , prihvatio molbu građana varoši Karanovačke i dotadašnjoj varoši dao novo ime Kraljevo. O ovome je danas na akademiji govorio dr .Milan Matijević ,predsednik  udruženja građana „Jovan Kursula“.

Gradonačelnik Kraljeva dr.Predrag Terzić na proslavi 137.imendana grada

Na svečanosti povodom imendana grada govorio je i dr.Predrag Terzić ,gradonačelnik grada koji je , između ostalog , rekao i : „ Grad Kraljevo ima tri velika praznika , čime se i pokazuje bogatstvo naše istorije i kulture koja se vekovima razvijala na njegovoj teritoriji . Kraljevo obeležava 7. Oktobar , Dan grada , Kraljevdan , u znak sećanja na Stefana Prvovenčanog , Stefana Nemanju , na kraljeve iz dinastije Nemanjića, čiju tradiciju baštinimo . Grad u blizini Žiče i Studenice , svetih mesta srpske srednjovekovne države , obeležava gradsku slavu Silazak Svetog Duha na apostole, pokazujući povezanost grada i Crkve .

Obeležavamo i Imendan , dan koji nas seća na kralja Milana Obrenovića, njegovu posetu Kraljevu i Žiči , gde je miropomazan , na 19. April , dan kada je 1882. godine kralj Milan Obrenović promenio ime Kraljeva i kada je staro tursko ime Karanovac otišlo u istoriju . Osim u periodu od 1949. do 1955 , kada se Kraljevo zvalo Rankovićevo , naziv grada je ostao onakav kakvim ga je naš kum kralj Milan Obrenović i dao meštanima grada na Ibru“.

Zvaničnici na Svečanoj akademiji

U prigodnom umetničkom programu izvedenom  na Svečanoj akademiji nastupili su pesnici Dušan Stojić i Miloš Milišić kao i učenici Odseka za tradicionalnu muziku srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Kraljeva.

Broj pregleda: 323

Komentari su zatvoreni.