nedelja, 31. maj 2020.

TTV-akcija

Kraljevo bez sredstava Zelenog fonda za pošumljavanje u 2019 godini

Objavljeno: 12.06.2019. | autor: KV Novosti -on line

Juče je Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo Preliminarnu rang listu o dodeli sredstava Zelenog fonda Republike Srbije za pošumljavanje u 2019. godini.

Prema objavljenoj Preliminarnoj  rang listu o dodeli sredstava Zelenog fonda Republike Srbije za pošumljavanje u 2019. Godini grad  Kraljevo ,kao lokalna samouprava, ostaje bez  sredstava Zelenog fonda Republike Srbije jer je podnet zahtev sa nedostatcima zbog kojih nije bilo  moguće vrednovati ga prema zadatim kriterijumima.

Kako je navedeno u obrazloženju Odluke taj zahtev je manjkav zbog greške u  delu koji se odnosi na osnovne podatke o projektu i  visine udela finansijskih sredstava koje je trebalo da obezbedi  grad Kraljevo  ispod 20% od vrednosti projekta , što nije u skladu sa  Uredbom.

Kraljevo se prošle godine našlo među 12 lokalnih samouprava kojima su odobrena sredstva  Zelenog fonda Srbije za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja  u vrednosti od 2.120.000 dinara od ukupno raspodeljenih  40 miliona dinara.

Zamuljeno i neočišćeno jezero na Goču u vlsništvu Elektroprivrede Srbije je potencijalna eko-bomba

Upravo zbog tog ,prošlogodišnjeg ,iskustva  teže je  razumeti formalne propuste učinjene ove godine od strane aplikanta.

Ovi propusti, kao i nepotpuno ostvareni zadatci  po projektu pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja  u 2018 godini, izazivaju veću pozornost u kontekstu najnovijih katastrofalnih poplava u Kraljevu. Bilo je planirano pošumljavane   dela parka u Mataruškoj Banji, dela Ratarskog imanja kod Borića, dela Groblja streljanih 1941. godine i dela parka na ušću reke Ribnice u Ibar.

Pošumljavanje je jedna od najefikasnijih mera kojom se utiče na sve izraženije klimatske promene,kojima će Srbija i zemlje u regionu biti sve izloženije i ranjivije.Posebno od ekstremnih padavina,bujičnih poplava i klizišta direktno uzrokovanih baš  klimatskim promenama.

U to smo se, na žalost, uverili u noći 2 na 3 jun ove godine kada je,na pojedinim delovima grada Kraljeva palo od 80 do čak 120 litara vode na metar kvadratni za manje od četri sata.

Inače, po raspisanom Javnom konkursu za dodelu sredstava Zelenog fonda Republike Srbije za pošumljavanje u 2019, objavljenom  u aprilu , pristiglo je samo  23 prijave  a uslove za dobijanje sredstava ispunile su  Bela Palanka,Pančevo,Kikinda,Vrnjačka Banja i Šabac.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 485

Komentari su zatvoreni.