utorak, 16. april 2024.

Kraljevačko udruženje Stara Pavlica obeležilo svoju slavu u zavičaju

Objavljeno: 26.02.2023. | autor: KV Novosti -on line

U Kraljevu živi i radi najbrojnija „enklava“ raseljenih Raščana u Srbiji ,koja je i najbliža svom zavičaju. Osnivanjem ovog udruženja ,februara 2010. godine, počelo se sa aktivnostima na uspostavljanju institucionalizovane ,planirane i koordinirane komunikacije sa zavičajem , pored onih , tradicionalnih , veza unutar porodičnih odnosa.

Mini koncert Akademskog vokalno-instrumentalnog ansambla „Arhangeli“, iz Kragujevca ispred crkve  Stara Pavlica koja je posvećena svetiteljima Petru i Pavlu (foto M.Bošković)

Zato su,danas, članovi ovog udruženja  obeležili  svoju slavu „Sveti Simeon Mirotočivi” rezanjem slavskog kolača u svom zavičaju, u crkvi u Novoj Pavlici posvećenoj  Vavedenju Presvete Bogorodice sagrađenoj u neposrednoj blizini crkve  Stara Pavlica koja je, pak , posvećena svetiteljima Petru i Pavlu , koja je pripadala nekadašnjem manastirskom kompleksu.

Rezanje slavskog kolača je obavljeno u zavičaju u crkvi u Novoj Pavlici posvećenoj  Vavedenju Presvete Bogorodice (foto.M.Bošković)

Tom prilikom novoizabrana predsednica udruženja Danijela Milanović  predala je domaćinstvo slave , za narednu 2024 godinu ,Vladimiru Ostraćaninu koji je,do nedavno, obavljao dužnost  sekretara ovog udruženja

Svojevrsni doprinos današnjoj  slavi dali su  članovi Akademskog vokalno-instrumentalnog ansambla „Arhangeli“, iz Kragujevca ,predvođeni  prof. Vojislavom D. Spasićem, koji  se prošle godine učlanio u udruženje “Stara Pavlica”. Jedan od motiva za njegovu odluku da postane član  “Stare Pavlice” bila je i muzička saradnja koju je ostvario sa pokojnim Novicom Negovanovićem a do koje je došlo i zahvaljujući Borisu Boći Čoloviću, donedavnim predsednikom udruženja Raščana u Kraljevu.

Ovaj operski pevač i profesora na FILUM-a u Kragujevcu je tako ,na najlepši način , predstavio  svoj pedagoški i umetnički  rad  članovima svog udruženja, jer je  njegov hor učestvovao na liturgiji u crkvi  Vavedenje Presvete Bogorodice, ali su,potom, otpevali i par numera iz svog repertoara ispred obe crkve, i u Staroj i u Novoj Pavlici.

Proslavu  slave članovi udruženja  su ,po povratku u Kraljevo, nastavili u restoranu “Njam-Njam” na Beranovcu.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 674

Tagovi: ,

Komentari su zatvoreni.