četvrtak, 19. septembar 2019.

Kraljevački inženjeri i tehničari slave nekoliko jubileja

Objavljeno: 26.02.2019. | autor: KV Novosti -on line

Udruženje  inženjera i tehičara „Dobrivoje Božić“ iz  Kraljeva je ,danas, proslavilo  svoju slavu „Sveti Simeon Mirotočivi“ a obredu sečenja slavskog kolača prisustvovali su , gradonačelnik Kraljeva dr.Predrag Terzić i njegov zamenik Vukman Rakočević.

Sa današnje slave u Udruženju inženjera i tehničara Kraljeva

Udruženje  inženjera i tehičara „ Dobrivoje Božić “ iz  Kraljeva  ove godine obeležava niz datuma  iz svoje bogate prošlosti koja ,u Kraljevu,  traje 66 godina ,dok se , na nivou Srbije , obeležava 151 godišnjica Inžinjerskih organizacija Srbije.

Kraljevo je ,inače grad u kome su rođeni ,živeli ili radili mnogi velikani različitih inženjerskih oblasti od koji su neki ,poput recimo ,  Dobrivoja Božića , dr Đorđa Radića , Dr Dragomira Ćosića svojim naučnim i inženjerskim delima poznati i na međunarodnom nivou.  O njima ali i o još nekolicini znamenitih stručnjaka  pisao je , nedavno, profesor dr.Novak Nedić u svom radu „Znameniti inženjeri Kraljeva iz XIX veka.“

Današnje slavlje upriličeno je u zgradi na gradskom keju ,koja je počela da se gradi 1969 godine, i koja od tada nosi ime „Dom tehnike“. U njoj su ,sve do sredine devedesetih godina bile smeštene brojne organizacije poput , radio-amatera,foto kino kluba, modelara…

Dom tehnike

U vremenu tranzicije i napuštanja takvih koncepata interesnog organizovanja mladih zgrada  je služila i služi za aktivnosti Udruženje  inženjera i tehičara koje je pravni sledbenik nekadašnje „Narodne tehnike“ i Kajak luba „Ibar“. Ona je , trenutno , predmet višegodišnjeg sudskog spora oko vlasničkih prava između grada , republike i  Udruženja inženjera i tehičara.

Današnje slavlje kraljevačkih inženjera i tehničara se završava večeras  XXI Balom inženjera i tehničara u restoranu „Sunce“.

Broj pregleda: 357

Komentari su zatvoreni.