ponedeljak, 03. avgust 2020.

Kraljevačke zanatlije slave zanat i poštuju znanje

Objavljeno: 12.02.2020. | autor: KV Novosti -on line

Kraljevačke zanatlije , po rečima Milana Matijevića , doktora ekonomskih nauka i svojevrsnog hroničara privredne istorije grad na Ibru , već 137 godina obeležavaju Sveta tri jerarha kao svoju slavu.

Prekid sa obeležavanjem trajao je od posle II svetskog rata pa sve do 1991. godine , kada je tadašnje Udruženje zanatlija pri Privrednoj komori nastavilo sa obeležavanjem Sveta tri jerarha. Najviše skupova ranijih godina organizovano je u gradskoj kafani „Pariz“, do koje su zanatlije dolazile noseći slavsku ikonu od crkve kroz centra grada.

I danas   se, po tradiciji, njih oko stotinu ,okupilo u Hramu Svete Trojice gde su prisustvovali ceremoniji rezanja slavskog kolača. Obredu sečenja slavskog kolača prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Kraljeva Vukman Rakočević Slavlje se nastavlja i večeras „ Zanatlijskom zabavom“ u restoranu „Nacional“ gde će, zanatlije i njihove goste pozdraviti gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Kraljevačke zanatlije ispred Hrama Svete Trojice u Kraljevu 12.2.2020.g.

Progam obeležavanja slave zanatlija Kraljeva  se završava sutra  kada će se po tadiciji, za doručak, servirati  popara u restoranu.

Ma koliko ,na prvi pogled, ovi običaji kraljevačkih zanatlija izgledali anahrono oni i u sadašnjem vremenu imaju svoju snažnu poruku zajednici utemeljenu na etičkim i moralnim kodeksima nekadašnjih esnafa koja se temelji na poštovanju i vrednovanju znanja i rada., vrednosti koje nam ,danas, čujemo često, itekako nedostaju.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 220

Komentari su zatvoreni.