ponedeljak, 03. avgust 2020.

Još uvek bukti šuma oko manastira Studenica

Objavljeno: 15.05.2020. | autor: KV Novosti -on line

U  zaseoku Jankovići , udaljenom oko 200 metara vazdušne linije od manastira Studenica , koje pripada selu Dolaca , a na šumskom potezu  Vranjevo-Brevina –Luke , još uvek , bukti požar koji je ,prvi put, primećen još juče u prepodnevnim satima.

Požarom je ,mestimično, zahvaćena površina od oko 50 hektara borove šume koja se nalazi u privatnom vlasništvu.

Meštani su ,juče, čim je primećen požar sami gasili vatru i mislili su da su je ugaslil da bi ,jutos rano, ponovo primetili dim i vatru na pojedinim lokacijama.

Požar se , zahvaljujući vremenskim prilikama ,neuobičajeno toplom danu sa jakim toplim vetrom , jutros brzo širio pa su meštani obavestili vatorgasce iz Kraljeva koji deluju kao segment Odeljenja za vanredne sitaucije pri Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Njihovim  pripadnicima,  u popodnevnim časovima, pridužili su se i članovi  Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo pojačani sa nekolicinom pripadnika Civilne zaštite.

Težak i nepristupačan teren bio je osnovna prepreka da se požar , ranije , i efikasnije suzbije, jer se do mesta sa plamenom može doći samo pešice sa naprtnjačama za vodu.

Ove informacije smo dobili od  člana Gradskog veća , diplomiranog šumarskog inžinjera Aleksandra Cvetkovića koji je , zajedno sa dvanaest kolega  iz Šumske uprave „Ušće“ do,pre par trenutaka,kada im je pristigla smena, učestvovao u sprečavanju širenja požara. Prema njegovim rečima, požar ,zbog, trenutnog ,  strujanja vetra ne preti manastiru Studenica.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 190

Komentari su zatvoreni.