sreda, 04. avgust 2021.

In memoriam- dr. Jordan Aleksić

Objavljeno: 28.06.2021. | autor: KV Novosti -on line

Jutros je  ,u saobraćajnoj nesreći kod Šapca, nastradao osnivač i predsednik Saveta Fakulteta za primenjenu ekologiju dr Jordan Aleksić, čest gost Kraljeva i prijatelj mnogih kraljevčana ,aktivista u nevladinom sektoru u oblasti zaštite životne sredine.

On lično, a i ustanova na čijem je čelu, realizovali su brojne projekte iz oblasti zaštite životne sredine na teritoriji grada Kraljeva što u saradnji sa lokalnom samoupravom što u saradnji sa obrazovnim institucijama,  pojedincima i organizacijama civilnog društva iz Kraljeva.

dr. Jordan Aleksić(sedi desno)na skupu u Kraljevu o problemima braunfild lokacija

Diplomirao 1974. godine na smeru Međunarodni odnosi na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu. Magistarski rad odbranio je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1985. i stekao akademski stepen magistra društveno-političkih nauka. Na Pravnom fakultetu u Beogradu 1988. godine odbranio je doktorsku disertaciju i stekao zvanje doktora nauka.

Svoje dugogodišnje iskustvo u oblasti ekologije je postigao u naučnim, istraživačkim i razvojnim projektima iz oblasti primenjene ekologije, proceni prirodnog kapitala, proceni ekološkog status teritorije i područja.

 Rukovodilac i koordinator naučnih, istraživačkih i razvojnih projekata, programa i planova međunarodnog, nacionalnog, regionalnog i lokalnog karaktera u oblasti ekologije.

Posebno je razvio svoje sposobnosti i kompetencije u oblasti ekologije koordinacijom i učešćem u radu ekspertskih timova u oblasti ekologije sa radnim uskustvom na poslovima: vanredni profesor Fakulteta za primenjenu ekologiju, na Univerzitetu Megatrend – Fakultet za menadžment; na Prirodno-matematičkom fakultetu, Univerziteta Kragujevac, i Filološkom fakultetu Univerziteta u Prištini,  rukovodioca Programskog saveta i Projekt koordinatora Mladih istraživača Srbije kao i Ministar za zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srbije. Osnivač je Unije ekologa Srbije kao i glavni i odgovorni urednik časopisa Futura u kome se oslikavaju problem i primenjena rešenja u oblasti ekologije.

Komemorativni skup povodom smrti dr.Jordana Aleksića održaće se u četvrtak 1.jula 2021 godine u 10 časova u Privrednoj komori Beograda a sahrana je istog dana u 15,30 časova na Novom groblju u Beogradu

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 1115

Komentari su zatvoreni.