subota, 11. juli 2020.

Ibar se povalači u svoje korito-Kreće sanacija oštećene infrastrukture i objekata

Objavljeno: 24.06.2020. | autor: KV Novosti -on line

Iako je  vodostaj Ibra i njegovih pritoka uzvodno od Kraljeva,danas,  u opadanju još uvek je na snazi mera vanredne odbrane od poplava koju je uvelo javno preduzeće „Srbijavode“ u nekoliko svojih vodnih jedinica pa i u vodnoj jedinici „Ibar—Kraljevo,Novi Pazar“ nadležnoj i za vodno područje Ibar i  Lepenac.

Kako su nam saopštili u Odeljenju za poslove Civilne zaštite Gradske uprave grada Kraljeva već se krenulo sa hitnim intervencijama na putnoj i drugoj saobraćajnoj infrastrukturi i objektima na teritoriji grada Kraljeva.

Danas je,na ovim poslovima u Studeničkom kraju angažovana je mehanizacija Preuzeća za puteve Novi Pazar, dok radove u  Gledićkom kraju izvode lokalna javna preduzeća sa svojom mehanizacijom.

Očekuje se ,da najkasnije do kraja ove nedelje Vlada Republike Srbije proglasi,na osnovu člana 5 Zakona o obnovi nakon elementarne i druge nepogode donetog 2015 godine,elementarnu nepogodu na  teritoriji oko dvadestak lokalnih samouprava među kojima je i Kraljevo.

Ovim aktom kreiraće se predpostavke da se tim lokalnim samouprvama ,koje su pretrpele štetu koja je veća od 10 % budžeta jedinice lokalne samouprave uputi odrđena pomoć iz republičkog budžeta.

Iako će se prva ,zvanična,preliminarna visina šteta znati tek u ponedeljak već sada je ,na osnovu uvida na terenu više nego jasno da Kraljevo ispunjava taj kriterijum jer je njegov ,ovogodišnji, budžet 3.984.738.268 a samo šteta na inftastrukturi je veća od desetog dela tog budžeta.Tu ,saobraćajanu  infarstruktur  na teritoriji grada Kraljeva,koja je u pojedinim delovima teritorije grada Kraljeva potpuno razorena, čini mreža od 595 kilomatara puteva i 125 kilometara pruga, od čega čak 326 kilometar otpada na mrežu lokalnih puteva.

U u Odeljenju za poslove Civilne zaštite Gradske uprave grada Kraljeva su nam rekli da se pripremaju i za sledeću fazu koja podrazumeva prikupljane i obradu prijava šteta nanetih individualnim domaćinstvima  što će ,verovatno, kreuti početkom naredne nedelje.

Na žalost, iskustvo i građana i Gradske uprave u postupanju u ovakvim,vanrednim situacijama u Kraljevu ,stiče se još od zemljotresa ,oktobra 2010 godine ,poplava 2014,2016 i 2019 ,pa se veruje da će faza evidentiranja šteta na individualnim objektima proteći efikasno.

A da građani ne sede skrštenih ruku dok čekaju pomoć lokalne samouprave i države uverili smo se danas prilkom obilaska Keja na Ibru gde su se već latili posla na raščišćavanju onoga što je Ibar naneo svojom jednodnevnom bujicom.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 113

Komentari su zatvoreni.