ponedeljak, 03. avgust 2020.

I u Kraljevu se organizuje protestni skup „Borba za čist vazduh“

Objavljeno: 03.02.2020. | autor: KV Novosti -on line

Konferencijom za štampu , organizovanom danas u u beogradskom „Medija centru“ na inicijativu udruženja građana „Građanski  front“  i „Ne davimo Beograd“ najavljeno je organizovanje protestnih skupova građana, zbog velikog zađenja vazduha ,  za sredu 5.februar u dvadeset gradova širom Srbije.

Među učesnicma konferencije za štampu  u Beogradu bili su i predstavnici kraljevačkog udruženja građana „Lokalni front“ koje ima svojih  pet odbornika u Skupštini grada Kraljeva.

Ovo udruženje je danas obavestilo lokalne medije da će se i u Kraljevu , u sredu 5 .februara na Trgu Jovana Sarića , ispred Skupštine grada ,organizovati javni skup pod nazivom „Borba za čist vazduh“ koji će početi u 12 časova.

Trg Jovana Sarića

Da je situacija u Kraljevu alarmantna, kada je u pitanju kvalitet vazduha,  rečito svedoči i  poslednji Izveštaja Zavoda za javno zdravlje iz Kraljeva,  broj 114 od   30.01.2020 godine. U njemu su  dati  rezultati merenja sadržaju frakcija PM10 suspendovanih čestica u vazduhu  zabeleženi  na jedinom mernom mestu u gradu , kod Policijiske uprave u ulici Vojvode Putnika. Tako je, u periodu od 1. do 27 januara u Kraljevu bilo čak dvadeset dana sa indeksom kvaliteta vazduha jako zagađen , sa rekordnih, negativnih 366,85 μg/m3 zabeleženih u nedelju 26.januara.

Zbog  mogućnosti mernog uređaja i metodologije obrade očitanih podataka   rezultati merenja kvaliteta vazduha saopštavaju  se javnosti  sa zakašnjenjem od tri dana.

U budžetu grada Kraljeva za 2020.godinu piše…

Budžetom grada Kraljeva za 2020 godinu za Program  6 – Zaštita životne sredine planirano je 192.451.070 dinara ili 4,3 odsto od ukupnog budžeta .Za Programsku aktivnost 0002- Praćenje kvaliteta elemenata životne sredine (gde spada i praćenje kvaliteta vazduha) planirano je – 0 dinara.

To svakako ne znači da se u Kraljevu ne meri kvalitet vazduha. Već smo više puta pisali da merenje i saopštavnje rezultata radi Zavod za javno zdravlje  Kraljevo ali se ta usluga njemu plaća  ,verovatno sa nekih drugih budžetskih pozicija.

 I dalje ostaje nejasno zašto se to merenje kvaliteta vazduha ,obzirom da se radi o kontinuiranoj aktivnosti ,ne iskazuje kao posebna programska aktivnost sa svojim ciljevima ,ishodima i izlaznim rezultatima. Ovako se ,u Kraljevu, radi   godinam unazad od kada se izrađuju i usvajaju programski budžeti a to je u koliziji sa potrebom da programski  budžet lokalne samouprave bude transparentniji i razumljviji za građane u odnosu na  stare, linijske budžete koji su napušteni još 2015 godine usvajanjem Zakona o budžetskom sistemu.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 263

Komentari su zatvoreni.