četvrtak, 18. jul 2024.

Gimazija Kraljevo se pridružuje Federaciji klubova za UNESCO Srbije

Objavljeno: 14.09.2023. | autor: KV Novosti -on line

Pridružujući se Federaciji klubova za UNESCO Srbije koja trenutno broji  preko četrdeset klubova, Klub za Unesco Gimnazije Kraljevo organizuje svoj prvi program kojim zvanično obeležava početak rada.

Program pod nazivom  „Povelja i Gimnazija“ organizuje se u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo I biće održan  u petak, 15. septembra 2023. godine, u 19 časova, u dvorištu Adžića kuće.

Edukativno-kulturni program program „Mesta koja volimo“, osmišljen je kao predstavljanje Unesco-ove materijalne i nematerijalne baštine, kao i upoznavanje sa objektima zaštićenim od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

Klubovi za  Unesco koji se ,najčešće, formiraju pri obrazovnim ustanovama okupljaju  sve mlade i građane i ustanove koji su saglasni sa idejama UNESCO-a koje su naznačene u njegovom konstitutivnom aktu i koji su spremni da rade na realizaciji istih preko stvaranja opšte klime razvoja društva na osnovama razumevanja među narodima i borbe za mir.

Klubovi imaju obrazovnu misiju u pogledu edukacije mladih i njihovog angažovanja na stvaranju jednog pravednijeg sveta na osnovu internacionalne solidarnosti i borbe za mir.

 Tu svoju misiju ostvaruju u oblasti obrazovanja,kulture,trajnog razvoja,kulturne baštine I nauke.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) je osnovana 16. novembra 1945. godine, potpisivanjem Statuta UNESCO,što je tada učinilo 20 zemalja, a dana s organizacija  čije je sedište u Parizu, u svom članstvu ima 195 zemalja članica Ujedinjenih nacija i deset pridruženih članica. Jugoslavija je postala članica 1950, dok je Srbija u organizaciju stupila krajem 2000. godine. Unesko je  najpoznatiji po zaštiti kulture i prirode, u skladu sa Konvencijom o svetskoj kulturnoj i prirodnoj baštini iz 1971. Godine a na njegovovim listama ima blizu 1200 lokaliteta.

Na listi Uneskove svetske baštine kao kulturna dobra od izuzetnog značaja za čovečanstvo nalazi se osam srednjevekovnih srpskih crkava i manastira i nekoliko lokaliteta.

Među njima su srednjovekovni grad Stari Ras i manastir Sopoćani, na Uneskovoj listi od 1979. godine, nalazište Gamzigrad-Romulijana i manastir Studenica koja je na Uneskovoj listi od 1986. godine.Unesko je 2006. zaštitio srednjovekovne spomenike na Kosovu – Pećku patrijaršiju, manastire Dečani i Gračanica i crkvu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Lista UNESCO  pod nazivom Pamćenje sveta (Memory of the World) popisuje važne dokumente, a na njoj su Arhiv Nikole Tesle, Miroslavljevo jevanđelje i telegram kojim je Austrougarska uputila ultimatum Srbiji i označava objavu Prvog svetskog rata.


Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 309

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.