nedelja, 26. maj 2024.

Filigran Pokimica iz Kraljeva među 10 svetskih majstora starih zanata

Objavljeno: 15.10.2023. | autor: KV Novosti -on line

Goran Ristović iz Kraljeva ,javnosti poznatiji kao Filgran Pokimica,učestvuje  ,na poziv Ministrstva kulture i turizma Narodne Republike Kine , na osmom Međunarodnom festivalu nematerijalnog kulturnog nasleđa koga,zajednički, organizuju UNESCO i Kina, u gradu  Čendu (Chengdu).

Kinezi oduševljeni umećem Filigrana Pokimice

Filigran Pokimica je jedan od deset  svetskih majstora starih zanata, kome je upućen poziv da izloži svoje radove na ovoj značajnoj međunarodnoj smotri.

Veliko interesovanje za naše kulturno nasleđe

On je  u Čendu izložio replike  kruna  despota Stefana Lazarevića i kralja Milutina koje je,posle dvogodišnjih konsultacija sa timom stručnjaka predvođenih  profesorima Smiljom Dušanić i Draganom Vojvodićem,  izradio za potrebe stalne postavke Istorijskog muzeja Srbije,koga je na smotri u Kini predstavljala dr.Dušica Bojić,direktorka ustanove.

dr.Dušica Bojić,direktorka Istorijskog muzeja Srbije i Goran Ristović

Replike su izrađene u maniru takozvane  idealne rekonstrukcije  a na osnovu  poznatih izvora.To su,u ovom slučaju , za krunu kralja Milutina freska iz Kraljeve crkve u Studenici a za krunu despota Stefana Lazarevića   freska  iz Manastira Manasija.

Kao deo izložbene postavke ,uz krune naših srednjovekovnih vladara,izložene su i dve kineske, ženske krune  iz dinastija Ming i Ćing, što je velika čast kako za samog autora tako i za zemlju koju reprezentuje.

Krune iz Kine i Srbije izložene zajedno na VIII Međunarodnom festivalu nematerijalnog kulturnog nasleđa

Ovogodišnji ,VIII Međunarodni festival nematerijalnog kulturnog nasleđa u Čedu, organizuje se pod geslom „Poštuj kulturnu raznolikost i aktiviraj ljudsku kreativnost“ a o njegovoj impresivnosti govore i brojke: preko 500 izvođačkih timova, preko 4.000 predstavnika iz 465 zemalja i regiona, preko 40.000 predstavnika iz Kine…

Zamenik ministra kulture i turizma NR Kine Siang Džaolun i Goran Ristović

Postavku našeg filigrana obišao je i zamenik ministra kuture i turizma NR Kine Siang Džaolun.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 1382

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.