subota, 19. oktobar 2019.

Filigran iz Kraljeva među velikanima svetske crkvene umetnosti

Objavljeno: 25.03.2019. | autor: KV Novosti -on line

U Moskvi su, pre dva dana , na predlog Ekspertske komisije za crkvenu umetnost, arhitekturu i restauraciju Moskovske Patrijaršije, uručena priznanja  dvadesetorici  umetnika za njihove doprinose ikonopisu, mozaiku, freskopisu,zlatarstvu, graditeljstvu…

Među nima je i kraljevčanin Goran Ristović- Filigran Pokimica , nadaleko poznati i priznati majstor,umetnik ovog starog zanata.Njemu je dodeljena diploma za visoka dostignuća u crkvenom umetničkom zlatarstvu.

Goran Ristović-Foto Stefan Đaković

Godinama unazad ,Goran Ristović je ,svojim radovima, utemeljenim velikim  na estetici Istoka, koji je njemu, kao filologu i znalcu turskog ,arapskog i niza dugih jezika blizak,  izvorište nepresušne inspiracije za dela koja danas,  poput ,recimo , 6 srebrnih  kandila iznad Vitlejemske Zvezde u Crkvi Hristovog rođenja, krase najznačajnije pravoslavne hramove širom sveta.

Njegove radove odlikuje vrhunska veština ručnog ,umetničkog rada u staroj ,filigranskoj tehnici kojom su ,svojevremeno, na ovim prostorima vladali samo  majstori iz Prizrena.

Posle izložbi u Galeriji RTS-a, Narodnom muzeju Kraljeva, Regionalnom muzeju u Velikom Trnovu radovi ovog umetnika biće dostupni beograđanima  od 9.aprila ove godine u Manakovoj kući.

Tog dana Etnografski muzej  u Beogradu  otvara  izložbu njegovih radova nazvanu „Raskršća“ a u katalogu za tu izložbu umetnik je , posvećujući  izložbu Beogradu , napisao: „Belom Gradu… na raskršću vekova i prostora rođenom, na ukrštenoj Savi i Dunavu napojenom, na krstu uzraslom, obraćamo se ovom izložbom filigranskih krstova. Suštinski istim, a stilski različitim. Višeslojnim. Baš kao što je Beograd.“

Broj pregleda: 386

Komentari su zatvoreni.