petak, 28. januar 2022.

Dvadeset treće obeležavanje Kraljevdana kao Dana grada

Objavljeno: 07.10.2021. | autor: KV Novosti -on line

Dodelom nagrada i priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama na svečanoj sedici Skupštine grada,danas je u Kraljevu,po  dvadeset  treći put, svečano obeležen Kraljevdan, Dan grada.

Kraljevo je ,tokom  postojanja, menjalo svoje ime ,od Rudopolja, preko Kranovca, Kraljeva, Rankovićeva pa opet Kraljeva, pa je tako menjalo i datum kada se slavi,obeležava, Dan grada kao njegov praznik.

7.oktobar ili Kraljevdan  proglašen je  za Dan grada 1998 godine. Ondašnje gradsko rukovodstvo, koga su činili predstavnici stranaka koji su, posle donošenja Miloševićevog „lex specijalisa“,u februaru 1997 preuzeli vlast osvojenu na izbora  iz novembra  1996 godine,je želeleći da napravi diskontinuitet sa , kako se  to govorilo „komunističkom vlašću koja u Kraljevu traje od 1945 godine“,  to  i iskazalo izborom novih heraldičkih obeležaja i novog datuma Dana grada.

7.oktobra, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave, u znak sećanja na Stefana Nemanjića , poznatijeg , posle krunisanja u obližnjem manastiru Žiča kao  Prvovenčani , čak četri svoja svetca Svetu prvomučenicu Teklu , prep. Simona , sv. Kralja Vladislava i prep. Davida i nazivaju ga Kraljevdan.To je,1998 godine, poslužilo kao motiv za izbor novog Dana grada Kraljeva.

Početak svečane sednice Skupštine grada Kraljeva 7.oktobra 2021 godine

Na današnjoj svečanoj sednici Skupštine grada Kraljeva ,održanoj u Multimedijalnom centru „KvArt“ dodeljene su nagrade i priznanja ovogodišnjim laureatima.

Oktobarsku nagradu grada Kraljeva dobio je Aleksandar Vučić. Predsednik Srbije  „za doprinos u razvoju grada Kraljeva i Srbije“, a u njegovo ime nagradu je preuzeo Milorad Veljović, savetnik predsednika.Novčani deo Oktobarske nagrade (100.000 dinara)biće uručen  Tomislavu Pešiću, iz sela Samaila,ocu sedmoro dece, od kojih je jedno sa posebnim potrebama, a kome je  pre dve godine preminula supruga.

Diplome zaslužnih građana grada Kraljeva dobili su:dr Ivica Marinković, „za učinjena humana dela i predan rad u oblasti zdravstva“,Dragoslav Dugalić, „za doprinos razvoju sela, humana dela i predan rad u očuvanju srpske tradicije“,Predrag Nedeljković, „za očuvanje srpske istorije i kulture“,Gradimir Bajović, „za postignute rezultate u oblasti ugostiteljstva“,Milisav Vujanac, „za dugogodišnji rad na razvoju kulture sećanja, humana dela i afirmaciju grada Kraljeva“

Diplomu zaslužne ustanove grada Kraljeva za 2021. godinu Skupština grada Kraljeva dodelila je kraljevačkoj Filijali Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja – „za doprinos u radu i razvoju šire društvene zajednice“.

Dobitnici priznanja grada Kraljeva u 2021 godini

Diploma zaslužne sportske organizacije grada Kraljeva za ovu godinu pripala je Sportskom savezu Kraljeva – „za izuzetne uspehe, istrajnost, posvećenost razvoju i unapređenju sporta“ , a nagradu je primo predsednik Miloš Simović.

Diplomu zaslužne obrazovne ustanove grada Kraljeva za ovu godinu dobila je OŠ „Jovan Cvijić“ iz Sirče „za dugogodišnji uspešan rad u obrazovanju i ostvarene rezultate na republičkim takmičenjima“. Diplomu je primio direktor Ivan Radosavljević.

Diploma zaslužnog udruženja građana grada Kraljeva pripala je Društvu za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“

Specijalnu nagradu za podsticaj humanosti koja nosi ime velikog dobrotvora i humaniste Milomira Glavčića iz Kanade,dobila su šestorici mladića iz Kraljeva: Strahinja Savić, David Čantrak, David Dragojlović, Dimitrije Jovandarić, Bojan Draganić i Stefan Đurđević.

Heroji našeg grada

Oni su nagradu zaslužili „za ispoljenu odvažnost, hrabrost i požrtvovanje u spasavanju života naših sugrađana“ tačnije za spasavanje  života dečaka Ognjena Baltića, kojeg su,avgusta ove godine,izbavili iz čeljusti smrti na Ibru.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 155

Komentari su zatvoreni.