četvrtak, 19. septembar 2019.

Deset godina od smrti dr.Miloša Babića ,prvog gradonačelnika grada Kraljeva

Objavljeno: 26.02.2019. | autor: KV Novosti -on line

Sutra, 27.februara 2019 godine, se navršava 10 godina od smrti dr.Miloša Babića ,prvog gradonačelnika grada Kraljeva. On je , najpre, na  prevremenim izborima održanim,u dva kruga 5.i 19 februara2006 godine ,izabran za Predsednka opštine koji je,tada,biran neposredno, glasovima građana i koji je imao velika izvršna ovlašćenja.

Za gradonačelnika grada Kraljeva  izabran je, posle lokalnih izbora održanih 11.maja 2008 godine, ali ,ovoga puta ,kao kandidat koalicije „Demokratska stranka Srbije – Nova Srbija – Velimir Ilić“ koja je, tada sa sa 12.158 glasova ili 21,55 % bila treća po broju osvojenih glasova za gradski parlament .

Dr Miloš Babić je  rođen je 12. februara 1955. godine u Lapovu, rodnom mestu svoje majke. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Kraljevu, a Medicinski fakultet 1979. godine u Beogradu. Od 1980. do 1982. godine radio je u zdravstvenoj ambulanti u ,,Magnohromu“. Specijalizirao je anesteziologiju na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu. Od 1982. do 2006. godine radio je na Odeljenju anesteziologije Zdravstvenog centra ,,Studenica“ u Kraljevu, čiji je bio i načelnik. Jedno kratko vreme radio je kao anesteziolog i u Švedskoj.

Povdom ovog datuma objavljujemo prvi , i jedini , interviju dr.Miloša Babića dat ,pet dana pre smrti, tadašnjim „Kraljevačkim novostima“.

Interviju je objavljen u 88 broju Kraljevačkih novosti dva dana pre smrti dr.Miloša-Miška Babića“ a fotografije kojima smo ilustrovali ovaj tekst snimljene su 23.02.2009 godine

Dr Miloš Babić je  sahranjen na Gradskom groblju 1.marta 2009 godine.

Dr.Miloš-Miško Babić-23.02.2009.g.

ИНТЕРВИЈУ: ГРАДОНАЧЕЛНИК КРАЉЕВА, ДОКТОР МИЛОШ БАБИЋ

Среда, 25. фебруар 2009. / број 88 /

АБРОВИ И ТРАЧЕВИ СУ „ЗЛА КОБ“ КРАЉЕВА!

Шесто одлагање десете седнице Скупштине Града, бројне и контарверзне информације о разлозима вишeмесечног прегањања позиције и опозиције у Скупштини Града и пре свега медијска пројекција у јавност о Краљеву као граду политичких афера били су повод за разговор са актуелнимГрадоначелником др Милошем Бабићем.

КВН: Како и зашто сте „експресно“ прешли пут од првог човека непосредно бираног трочетвртинском вољом грађана (20.068 гласова или 75,6% освојених гласова, фебруара 2006. године) до „дежурног кривца“ за све?

Др М. Бабић: Не знам и вероватно ми никада до краја неће бити јасно. Генерално, људи који обављају јавне послове временом се мењају и губе популарност. Ја се нисам мењао, заправо мењао сам се јер сам стекао нова искуства обављајући посао најпре Председника Општине,а сада Градоначелника, али нисам се мењао као човек у оним темељним људским одређењимаи вредностима. Када се осврнем уназад видим да су се више него ја мењали људи из мог политичког окружења.

ПозицијаПредседника општине бираног непосредно гласовима грађана и позиција Градоначелника бираног гласовима одборника коалиционе већине није иста. Исти је мој приступ према обавезама и пословима „првог грађанина“, али механизми доношења одлука су другачији. И ти другачији механизми одлучивања су, вероватно, утицали да се промени и понашање појединаца из мог политичког окружења како према мени тако и према њиховим обавезама и пословима.

КВН: Хоћете да кажете да оптужбе којима сте „засути“ ових дана Ви лично и владајућа коалиција немају извориштесамо у редовима опозиције?

Др М. Бабић: Опозиција и служи да критикује. Успешна опозицја то ради аргументова но и конструктивно. Она друга, мање успешна, служи се свим и свачим. Најчешће у недостатку аргумената прибегава такозва ном „спиновању“ – српски ре- чено измишљању аргумената засвоје нападе. Тако, ето и ова наша опозиција, ако је опозиција, прибегава благо речено измишљању аргумената у нападу на владајућу коалицију и на мене као Градо- начелника. И све то не би било страшно да нема у редовима владајуће коалиције појединаца из различитих политичких опција који, из само њима знаних разлога, то прихватају „здраво за готово“.

КВН: Господине Градоначелниче испаде, по Вама да „више јада“ имате са вашима у коалицији него са опозицијом?

Др М. Бабић: Не, није баш тако. Заправо, владајућа коалиција је, иначе хетерогена по свом саставу, како програмском тако и идеолошком али и по искуству у вршењу власти – јавних послова. Стога и не чуди да су појединци, мање искусни, тежеподнели и подносили разноразне форме притисака којима се опозиција служи већ девет месе ци у жељи да докаже да ово нијефункционална коалиција, иако ја, обогаћен искуством у обављању јавних послова, тврдим да јесте! Шта више, сарађивао сам, у пред- ходном периоду, и са већим деломсадашње опозиције у вршењу власти и одговорно тврдим да је ово компактнији тим. Ја само кажем да неискуство и неодлучност појединих представника страна ка у овој коалицији додатно „даје снагу“ опозицији. Не аргументе али да снагу да се и даље залаже за „прекомпоновање“ владајуће коалиције. А то се на жалост, због изборне математике и броја освојених мандата своди на то да бавећи се собом губимо сви. Губимо ненадокнадиво: време и енергију! Томе морамо стати на пут. Зато сам ја прошлог петка организовао састанак и јавно, путем медија, позвао све и опозицију и позицију и грађане да дођу на састанак и заједничи размотримо све назови спорне ствари и фамозне „урбанистичке тачке“ дневног реда. И, нажалост, изостао је одзив опозиције, без јавно датих објашњења. Зашто, питам се и овог пута? Не спорим ја њихово право да о томе расправљамо и на седници Скупштине али аргументима и у оквиру пословника.

 И ако може, без „припреме“ јавности спинованим причама у „политичкој чаршији“ и појединим медијима. То је моја порука и неодлучним из владајуће коалиције. Аргументима, по пословнику и пред грађане!

КВН: Шта сте мислили кад сте у одговору на предходно питање релативизовали постојање опозиције рекавши „ако је опозиција“?

Др М. Бабић: Па имао сам у виду чињеницу да све ово време док траје „рат“ између позицијеи опозиције та иста опозиција, ако је то, управља и даље са неколико општинских јавних предузећа (ОСА, Предшколска установа, Дечије одмаралиште, Центар за социјални рад, Водовод,), а да не говорим о округу, деловима јавних предузећа и установа републичког ранга деташитаних у Краљеву.

Републичу владу и Скупштину нећу помињати јер тамо су, како наша опозиција воли да каже „њихови“ који само чекају промену власти у Краљеву па да нас „затрпају“ парама. А ја само питам чијим то парама? Њиховим, приватним, страначким или нашим из разноразних плаћених обавеза и дажбина? Или можда парама од наших продатих фирми? Ево ја сам спреман да се одмах повучем са места Градоначелника Краљева ако ће ти „њихови“ да Краљеву дају деведест посто приватизационих прихода као што су дали Војводини од продатог НИС-а, са све пумпи и у Краљеву!!!

КВН: Добро, да се вратимо на „главне тачке оптужбе“ против Вас и владајуће коалиције: „урбанистичке тачке“. Шта је то?

Др М. Бабић: Ми Краљевчани а и ја, волимо да се похвалимо урбанистичким решењима нашег града, правим улицама, тргом, итд… И јесте Краљево најлепши град у Србији, барем за мене, али руку на срце у годинама за нама је то озбиљно и нарушено.Све је, по мом мишљењу, поче-ло, „принудном управом“ која је управљала градом пред изборе када сам непосредно, вољомграђана биран за Председника општине. Та управа се није бавила само припремом избора него је итекао утицала на поједина урбанистичка решења. Те последице ја волим да зовем „Бабини зуби“ јер ме управо на то подсећају „урбанистичке линије“ повучене у то доба. Разумем ја да тржиш те диктира тражњу за пословним простором и становима, разумем жељу и потребу инвеститора да граде уз остварење профита, али не по сваку цену. Треба и мора неко да води рачуна и о потребама заједнице и наслеђу кога остављамо генерацијама које долазе. Урбанисти би требали да буду ти, који стручно, у намери усклађивања општих и интереса инвеститора, предлажу одређена решења. Ја сам лекар, специјалиста и држим до струке, дакле верујем струци тако сам се понашао и вршећи поверену функцију. Зато не могу да при-хватим када било ко и које струке хоће „да замени тезе“ и пребаци одговорност и да се заклања иза наводних притисака на струку од стране политике. Ја лично никада нисам и нећу тражити да струка устукне пред аргументима власти.

 Зато господо одговрни за урбанизам објасните шта је и зашта спорно, ако тога има, и у случају „Хале спортова“, „Темпа“, бензинских пумпи и било чега другог у овом Граду. Реците и да ли је било притисака на вас и ко их је чинио. Мени је савестчиста!

Поносан сам на допринос моје „Нове Србије“ и мој лични, да Краљево добије нови мост на Ибру, полуобилазницу око Краљева, бројне друге објекте изграђене и започете у мојим мандатима. Бићу поносан и ако, што пре, започнемо градњу преко потребне Хале спортова налокацији у Чибуковцу.

Druga traka mosta na Ibru sagrađena u mandatu dr.Miloša Babića

КВН: И за крај овог разговора, шта је Ваша порука и хоће ли бити фамозног наставка десете седнице Скупштине Града, тачније хоће ли опстати ова коалиција?

Др М. Бабић: Вишедецениска „зла коб“ Краљева су аброви и трачеви у политичком животу. „Политичка чаршија“ је увођењем вишестраначја само ојачала и тежи да утиче на рад легитимних органа локалне управе. Додајте томе и разноразне интересне групе и интересе моћних појединаца и ето „гужве без потребе“.

 Не заборавите да нам у томе „помажу“ и тутори са стране јер док се ми расправљамо над „празним лонцем“ они пре ко „својих“ у Београду развлаче ионако мала средстав намењена централној Србији. Зато је моја порука свима, без обзира на страначку припадност да се сете чувене изјаве америчког председника Кенедија, а која параф разирана гласи: Није важно штаје Краљево урадило за мене већ да ли сам ја урадио све што сам могао за Краљево!

 У политику сам ушао у зрелим годинама као стручно потврђен и породичан човек. Желео сам и желим да, као што сам помагао лечећи, помогнем и на други начин мојим суграђанима. Као лекар анестезиолог, навикнут сам на тимски рад. Коалицију доживљавам као тим зато и верујем да ће сви они којима је Краљево на срцу дати свој допринос у раду Скупштине Града омогућавајући наставак десете седнице. Супротно томе је да аброви и трачеви надвалдају ипоново широј јавности, Србији и свету Краљево представе као Град неспособних и несложних.

Знам да нисмо такви, осврните се погледајте успешне фирме, има их, резултате које постижу наши спортисти, ствараоци у култури, наши ученици на такмичењима… Погледајте све то и придружите се онима који се боре за Краљево!

Е. К. Н.

Broj pregleda: 441

Komentari su zatvoreni.