utorak, 16. april 2024.

Da li je Prvomajsku budilicu zamenila „Buka“ ?

Objavljeno: 01.05.2020. | autor: KV Novosti -on line

Kraljevo  je danas , za 1.maj – Međunarodni praznik rada , posle višedecenija , ostalo bez  prvomajske budilice kojom su   ,  Vatrograsni orkestar „27 septembar“ iz Kraljeva i grupa entuzijasta ,u ranim jutarnjim časovima, podsećali  kraljevčane na  praznik rada.

Umesto zvuka koračnica i prigodnih prazničnih pesama večaras se, peti  dan za redom, u centru Kraljeva čula buka koju su građani pravili lupajući u posuđe i druge predmete  u znak  podrške akciji „Digni glas:Bukom protiv diktature“.

Istine radi, u zemlji u kojoj  je sve više siromašnih građana, i u kojoj je cena rada najniža u Evropi , u kojoj sindikati imaju marginalnu ulogu i značaj , u kojoj se dešavaju tektonski   društveni procesi raslojavanja na  manjinu  koja u svom vlasništvu koncentriše većinu bogatstva i  prirodnih resursa, i prekarnu većinu koja  preživljava  od svog rada malo je, realnih, razloga za slavljenje rada.

Prvomajska budilica-2017

 Dovoljno je razloga za pokretanje ozbiljnog socijalnog dijaloga sa osnovnim pitanjima (pre) raspodele  novostvorene vrednosti.

 Čini se ,na žalost, da po ovom pitanju   postoji svojevrsna „ zavera ćutanja “ većine  aktera društvenih procesa, pa je sasvim opravdano pitanje da li će buka koja se ,ovih večeri, čuje širom Srbije ukazati  i na neophodnost  takvog socijalnog dijaloga.

I laicima je , valjda, više nego jasno da će vreme posle korone   samo ubrzati procese društvenog raslojavanja što će dodatno uvećati potrebu za ozbiljnim socijalnim dijalogom između sindikata, poslodavaca i države.

Ako  nismo, kao društvo,  u stanju da to , danas, uočimo ili  zbog buke ili zbog upaljenih baklji svejedno,   sigurno je da  ćemo se vrlo brzo , u prvim danima „postkorone“ u to uveriti.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 560

Komentari su zatvoreni.