subota, 08. avgust 2020.

Čekaju li nas mirniji dan u Kraljevu?

Objavljeno: 21.07.2020. | autor: KV Novosti -on line

„Brojevi, datumi, statistika..,sve je to ,manje –više, važno ali najvažniji su podaci o broju onih koji se, sa prvim tegobama, javljaju na pregled u primarnu kovid ambulantu Doma zdravlja“, rekao je danas na konferenciji za štampu upriličenoj na otvorenom ,u atrijumu zgrade Skupštine grada Kraljeva, član  Štaba za vanredne situacije  epidemiolog  prof . dr.  Radovan  Čekanac.

A taj ,broj se, ovih dana,u Kraljevu,konstantno  kretao , na dnevnom nivou iznad sto , u dve smene, što iskusnim epidemiolozima daje za pravo da predpostave, kako je to danas rekao i dr.Čekanac, da se brojka registrovanih i ne registrovanih građana Kraljeva zaraženih virusom korone, kreće oko 6 do 7 odsto od ukupne populacije grada Kraljeva što znači između 6 i 7 hiljada zaraženih stanovnika. 

Zato je od ključne važnosti da se građani disciplinovano ponašaju i primenjuju mere socijalne distance, izbegavanje  okupljanja u većem broju, nošenja maske u zatvorenim prostorijama i na otvorenom gde nije moguće obezbediti poželjnu distancu od 1,5 do 2 metra ,kao i redovnog,više puta ponovljenog, pranja ruku u toku dana.

dr.Radovan Čekanac pred novinarima

I uz te mere prevencije  Kraljevo je izloženo rizicima, jer se epidemiološka situacija u okolnim gradovima, pre svega u Vrnjačkoj Banji i Raški,usložnjava zbog sve većeg broja novo zaraženih u tim sredinama.

U današnjem saopštenju Gradskog  štaba za vanredne situacije, zasnovanom na Izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo od 20 .jula , broj novozaraženih u Kraljevu je povećan za 53 nova slučaja.

U laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo pregledano je 130 uzoraka  od kojih je 53  sa pozitivnim nalazom na na virus „SARS-CoV-2“,što znači izvestan pad procentualnog odnosa između  broja  testiranih i  broja pozitivnih nalaza.

 Na žalos ,broj preminulih u Kraljevu  je, sa jučerašnjim danom, povećan za 2 nova slučaja  tako da,od proglašenja vanrednog stanja 16.marta,  je registrovano 20 preminuluh ,  a broj osoba pozitivnih  na virus „SARS-CoV-2“, koji izaziva zaraznu bolest „Covid-19“   teritoriji grada Kraljeva , iznosi 921  pozitivnih osoba.

Pred novinare za šahovskom tablom bez figura

Mikrofoni su zamenili šahovske figure

Član  Štaba za vanredne situacije grada Kraljeva, epidemiolog  prof . dr.  Radovan  Čekanac obratio se,danas, novinarima,sedeći za stolom sa šahovskom tablom ali  sa novinarskim mikrofonima umesto figura.Na naše pitanje da li je spreman da predvidi ishod „partije koju.trenutno, igramo sa virusom korne“  bio je vrlo uzdržan komentarišući da će pobeda biti ostvarena tek sa pojavom vakcine koja će efikasno zaštiti minimum 75 odsto populacije a od toga smo, na žalost,još uvek daleko.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 359

Komentari su zatvoreni.